Turčija, ozemlje civilizacijskega mostu

Turčija je bil dolga stoletja civilizacijski most. Dolga stoletja sta se Evropska in Azijska celina na območju današnjega Carigrada skoraj stikali. Od sredine sedemdesetih let dvajsetega stoletja obstaja povezava med celinami, omogoča jo Bosporski most. Turčija je z gradnjo mostu nadgradila Perzijsko izvedbo iz leta petsto trinajst pred našim štetjem ter iz leta štiristo osemdeset pred našim štetjem.

Carigrad je svojo pomembnost ohranil do današnjih dni

Velja za največje mesto, je kulturno, finančno in gospodarsko središče države. Turčija ima skupaj s Carigradom osem milijonskih mest. Z naskokom največji je Carigrad, ki šteje preko trinajst milijonov prebivalcev. Turčija ima od leta tisoč devetsto dvajset prestolnica v mestu Ankara. Nekoč zaspana Angora ima danes pet milijonov prebivalcev, İzmir skoraj tri milijone, Bursa pa skoraj dva milijona. Med milijonska mesta sodijo še Adana, Gaziantep, Konya in Antalya. Vsako od večjih mest ima svojo zgodbo in svoje razloge za obisk. Antalya je največje Turško mesto na obali Sredozemlja, letno ga obišče preko deset milijonov turistov. Prestolnica Ankara je prav tako pomembno turistično središče. Nahaja se sredi polpuščavske osrednje Anatolije. Sedež vlade se je v Ankaro preselil pred skoraj stoletjem, največja zanimivost mesta je bizantinska trdnjava na vrhu hriba vzhodno od starega mesta. İzmir se nahaja ob Egejskem morju, velja za vodilno turško pristanišče. Bursa je četrto največje mesto Turčije, leži ob vznožju gore Uludağ. Številni parki in vrtovi poskrbijo za pogosto slišan vzdevek Zelena Bursa. Vzdevek je pravi kontrast smučišč, ki se nahajajo na pobočjih preko dva tisoč pesto metrov visokega Uludağa. Kljub nezanemarljivi višini gore, Turčija lahko obiskovalcem ponudi goro z dvakratnikom nadmorske višine Uludağa. To je Ararat, nedejavni ognjeniški stožec z nadmorsko višino pet tisoč sto šestinpetdeset metrov. Turčija ima kot rečeno še tri milijonska mesta : Adana, Gaziantep in Konya. Adana in Gaziantep se nahajata v predelu jugovzhodna Turčija, največja turška provinca Konya pa ima sedež v istoimenskemu mestu. Več o popotovanju po Turčiji si preberite tukaj.

Index telesne teže je razmerje med telesno višino in težo

Index telesne teže je telesna teža in višina v različnih razmerjih. Praktično je toliko različnih razmerji med telesno težo in višino, kolikor je ljudi oziroma število merjenj. Kriteriji so dodatno različni, razlikujejo se glede na starost, spol in druge dejavnike. Najbolj zaželen je index telesne teže, ki kaže na naravno telesno težo. Naravna teža človeka je naravno razmerje med telesno težo in višino.

Z izračunom indeksa telesne mase do idealne teže

Idealna teža z več ali manj napora

Idealna teža telesa je pri vsakem človeku različno razumljena, opazen je trend vedno večjega pomena optimalne telesne teže glede na višino. Optimalni index telesne teže je temu primerno značilnost vedno večjega števila populacije. Ljudje se več gibajo, več je pozornosti na prehrano, počitek ter razne druge dejavnike. Doseči index telesne teže v prvi vrsti pomeni zavedati se svojega stanja ter svojih možnosti. Zavedati se svojega stanja v prvi pomeni izmeriti index telesne teže, kar storimo s tehtanjem in merjenjem telesne višine. Pridobljeni podatek kaže na optimalno telesno težo, rahla odstopanja v eno ali drugo smer ter v skrajnostih podhranjenost ali debelost. Najbolj optimalen index telesne teže nam prinese spremenjena prehrana, gibanje, več počitka ter razne druge razmeroma enostavne in dostopne aktivnosti. Prehrana je zagotovo ključna komponenta, saj smo z njo vplivali na določeno stanje. Pri debelosti jo je preveč ali je nekakovostna, podhranjenost obratno pomeni pomanjkanje hrane ali motnje v prehranjevanju. Spremembe najpogosteje ni modro uvajati s prevelikimi, ampak majhnimi koraki. Človeško telo se na določeno stanje privadi, kar lahko pomeni spremembe pri funkcijah in razne druge spremembe. Z majhnimi koraki bomo dali telesu in organizmu čas, da funkcije postopno in brez prevelikega stresa prilagodi novim razmeram primerno. Del sprememb je lahko uvedemo tudi po principu večjih korakov, tak primer je večje število obrokov z optimalno odmerjeno količino in kakovostjo. Telesna aktivnost prav tako vpliva na optimalen index telesne teže, pomemba je rednost, vztrajanje ter intenzivnost. Več o analizi idelanega indeksa telesne teže, si preberite na blogu Linea Snelle.

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila. Zasnova kompresijske nogavice poskrbi za zunanji pritisk, s tem zoži veno ter posledično omogoča venskim zaklopkam ponovno opravljanje funkcije ter preprečuje zastoj pretoka krvi v času mirovanja.

Kompresijske nogavice imajo namesnko uporabo

Klasična zaščita stopal s terapevtskim učinkom

V ostalih lastnostih se kompresijske nogavice ne razlikujejo od klasičnih nogavic. Klasične nogavice so domena predvsem zahodne kulture, predvsem v hladnejših obdobjih ter na hladnejših območjih. Kdaj natančno jih je človek izumil ni znano, zagotovo pa sodijo med zgodnejše človeške izume. K izumu je zagotovo prispeval mraz, učinek mrzlih stopal je tudi vsem znan. Do današnjih dni so se nogavice razvile v široko ponudbo zelo različnih izvedb. Med posebne izvedbe sodijo tudi kompresijske nogavice, obstaja pa še cela vrsta drugih posebnih izvedb. Izbira nogavic tudi veliko pove o kupcu, njegovi skrbi za lastno zdravje in dobro počutje. Vsem nogavicam je na prvem mestu je skupna zaščita stopal pred umazanijo, mrazom, grobimi materiali ter drugimi negativnimi vplivi iz okolja. podobno skupno imajo kompresijske nogavice estetsko funkcijo. Barva nogavic ter druge estetske lastnosti je mogoče v veliki meri izbirati kot pri klasičnih nogavicah. Zato kompresijske nogavice v ničemer ne odstopajo v estetski vrednosti od klasičnih nogavic. Prav tako jih je mogoče izbirati v estetskih lastnostih kompresijske nogavice ter prilagoditi z ostalo izbrano ali obstoječo garderobo. Pravila so znana, potrebno jih je zgolj upoštevati. Dodana vrednost kompresijskih nogavic je v terapevtskem učinku, zato pogosta uporaba ni nobena posebnost. Prej bi lahko rekli, da gre za večjo osveščenost uporabnikov. Problemi z žilami se pojavijo iz različnih razlogov, njihovo odpravljanje je dolgotrajno. Kompresijske nogavice rešijo estetsko težavo, mogoče pa jih je uporabljati tudi v preventivne namene. Vzroki so lahko nezdrave življenjske navade, genska nagnjenost, zmanjšanje fizične aktivnosti ter različni drugi vzroki. Večje obremenitve stopal so pogoste pri nekaterih pri nekaterih poklicih, kompresijske nogavice v takih primerih delujejo blagodejno preko terapevtskega učinka. Več o kompresijskih nogavicah si preberite na spletni strani: https://www.tomassport2.si/

Šotor, začasno bivališče

Šotor je največkrat začasno bivališče na prostem. V največ primerih je šotor predvsem način letovanja, poznamo pa tudi razne druge načine uporabe. Nekatera nomadska plemena še danes šotor uporabljajo, kot izključni ali edini bivalni objekt. Kar pomeni z enakim namenom, kot večina drugih hišo ali stanovanje. Zanje je klasična hiša ali stanovanje neprimerno, ker način življenja predvideva selitev na različne lokacije. Zato je enostavneje začasno postavit šotor kot graditi hišo ali podobne objekte. Pogosto gre tudi za območja, kjer tudi najbolj preprostega gradbenega materiala ni ali ga ni dovolj.

Genialen človeški izum

Kdaj je človek odkril šotor ni znano, nedvomno pa je šlo za genialen izum. Šotor je alternativa bivalnim objektom, ki pa jih za razliko ni mogoče enostavno prenašati na poljubne lokacije. S tem si je človek zelo izboljšal možnosti preživetja. Naravna bivališča so sicer enostavna za naselitev, vendar ima človek hkrati omejene možnosti preživetja. Šotor mu obratno omogoča, da se naseli na območju najboljših možnosti za preživetje. V kasnejših obdobjih in kulturah je bil takšen način bivanja prilagojen drugim ciljem, kot so vojskovanje, osvajanje novih ozemlji, iskanje naravnih bogastev in podobnim ciljem. Danes je šotor predvsem del kamping opreme, opreme pohodnikov ter drugih podobnih uporabnikov. Načinom uporabe je šotor tudi prilagojen, zato se je vrsta osnovnih lastnosti prilagodila ali nadgradila. Uporaba v poletnem času je nekaj drugega kot v zimskih razmerah. Šotor namenjen kampiranju v urejenem kampu ima tudi povsem drugačne lastnosti kot šotor namenjen bivanju v visokogorju oziroma bivanju v drugih odročnih krajih. Na vse naštete in druge lastnosti mora biti kupec tudi pozoren. Tudi šotor za kampiranje v urejenem kampu je lahko zelo različen. Nekateri želijo preprosto streho nad glavo, drugi pa imajo dodatne ter zelo različne individualne zahteve. V nobenem primeru dober nakup ne pretirava z zahtevami, ampak izbere šotor z bistvenimi in najbolj uporabnimi lastnostmi. Svoj šotor si lahko izberet na spletni strani https://www.merkur.si.