Kaj je kontroling in zakaj je tako pomemben za podjetje?

Sama beseda kontroling že nakazuje na to, da bo delo zajemalo, ki se skriva pod njo zajemalo neko krmiljenje, vodenje, planiranje, nadziranje in še marsikaj drugega. Iz poslovnega vidika pa je kontroling pomemben zato, ker se z vsemi temi in jasno še več funkcijami, zagotovi, da je katerokoli podjetje kar se da optimalno vodeno.

Poleg tega pa je kakovosten kontroling danes bistvenega pomena, ravno zaradi tega razloga. Saj, če kontroling ni prisoten, oziroma v podjetju še vedno ni vpeljan, je to podjetje veliko bolj mogoče obsojeno na propad. Saj s starinskim vodenjem v današnjem svetu žal ne moremo biti uspešni.

Kontroling v podjetju

Kontroling všteva tudi prihodnost, delovanje trga, trenda

Kaj predstavlja kontroling in katere so njegove ključne funkcije, ki zagotovijo, da je podjetje uspešno.

Predstavljajmo si, da je kontroling tista glavna stvar, ki nadzira vse ostale funkcije, ki jih je za rast podjetja dobro in ne nazadnje ključno izvajati. No, torej kontroling je kot kapitan ladje, ki mora imeti pod nadzorom vse, kar se z ladjo dogaja. Ravno tako pa mora imeti vse podatke o sami ladji, saj le tako zagotovo ve, kam pelje. Najpomembnejše od tega pa je, da ima zadan cilj, kam pravzaprav sploh gre.

Ravno tako je, ko govorimo o kontroliranju, namreč funkcija le-tega je, da nadzoruje in krmili delovanje vsakega dela podjetja. Te funkcije pa so vse od načrtovanja poslovanja, nadzor ter primerjave med dejanskim delovanjem podjetja in med načrtovanim, pa do strateškega odločanja in informiranja o uspehu ali pa neuspehu podjetja. Ravno tako pa ne smemo pozabiti ali zamenjati kontroling s finančnim računovodstvom, čeprav le-ta tudi tega zajema, nikakor ni zgolj le to. Razlog, zakaj pa je kontroling tako pomemben pa je, ker brez njega celotno delovanje podjetja temelji zgolj na preteklih izkazih, ki jih računovodstvo lahko poda. Medtem ko je celotno bistvo kontroliranja, da se stremi k temu, da se v enačbo vštejejo tudi prihodnost, delovanje trga, trenda in tako dalje.

Mariborsko Pohorje, smučišče na robu prestolnice

Mariborsko Pohorje je slovensko smučišče na robu štajerske prestolnice. Smučarjem Mariborsko Pohorje ponuja možnost smučanja na osrednjem grebenu Pohorja, sredi gozdov. Mariborsko Pohorje se nahaja na vzhodu slovenskega alpskega predgorja . Predgorje sega od nadmorske višine štiristo do preko tisoč petsto metrov.

Preko polovica površin se nahaja na nadmorski višini od štiristo do devetsto metrov, osemindvajset procentov površin je v pasu med devetsto in tisoč tristo metri, nad tisoč tristo metri se nahaja sedem odstotkov površin. Smučarji imajo na voljo preko enainštirideset kilometrov prog, kar uvršča smučišče Mariborsko Pohorje na sam vrh slovenskih smučišč po dolžini prog.

Smučanje na pobočju mariborskega Pohorja

Mariborsko Pohorje ima daljše proge od drugih slovenskih smučišč

Slovensko smučišče z največjimi smučarskimi progami

Med smučarskimi progami prevladujejo lahke proge, ki so označene z modro barvo. V to skupino so uvrščene proge, katerih prečni in vzdolžni nagib ne presega petindvajset odstotkov. Izjema so krajši odseki na odprtem trenu. Skupno je na mariborskem Pohorju preko triindvajset lahkih prog. To so Turistična, Andrejeva, proga Bellevue, Repova, Ravna proga, Glažarska, Areška pot, Cvirinova proga, Šolska proga, Mali x1 ter Mali x2 , povezava Žigart ter Žigart od 3,5 do 0,3 kilometra. Srednje zahtevne proge so označene z rdečo barvo, smučišče Mariborsko Pohorje ima skupno trinajst kilometrov takšnih prog. Gre za proge Mariborski slalom, Miranova proga A in Miranova proga B, Gradisova proga, Marinkova proga, Ruški smuk, Pisker ter Cojzerica. Dolge od 0,7 do 2,2 km.

Za ljubitelje najzahtevnejših prog pa ima Mariborsko Pohorje pet kilometrov prog označenih s črno oznako. To so Fis slalom, Jonatan ter Markova proga, dolge so od 0,8 do 1,4 km Smučišče se razteza od tristo petindvajset metrov do tisoč tristo sedem in dvajset metrov nadmorske višine. Za prevoz smučarjev na smučišču Mariborsko Pohorje skrbijo gondola, štirinajst površinskih, tri dvosedežnice, štirisedežnica ter šest sedežnica. Mestni avtobus prevaža smučarje in druge potnike do gondole, kar naredi smučišče Mariborsko Pohorje še bolj enostavno dostopno.

 

Lisca sooblikuje in narekuje evropski modni trend že preko pol stoletja

Lisca je ves čas obstoja sooblikovala evropski modni trend. Na zahodno evropske trge je Lisca vstopila pred triinpetdesetimi leti. Takratna Liscina uspešnica na zahtevnem zahodnoevropskem trgu je bil poseben bullet modrček. Podobne uspešnice je podjetje lansiralo tudi kasneje, praktično v celotni zgodovini nastopanja na tujih trgih.

Lisca ima trendovske izdelke

Sledenje globalnim trendom skozi čas

Modene trende je Lisca skozi celotno obdobje obstanka so oblikovala in ustvarjala. Na področju spodnjega perila današnja ponudba obsega perilo, kopalke, spalni program in oblačila. Program obsega ženske modrčke in hlačke, moške spodnjice in dodatke, program kopalk obsega ženske enodelne in dvodelne kopalke, podobna ponudba enodelnih in dvodelnih kopalk je zasnovana za punce, moška ponudba obsega slip, boksarice ali kratke hlače fantje pa imajo v ponudbi slip ali kratke hlače. Lisca spalni program je razdeljen na ženski in moški program. V ženskem spalnem programu najdemo pidžame, spalne srajce in halije, v moškem pa nogavice in copate. Za lažjo izbiro je program razdeljen na linije Fashion, Selection, Cheek by Lisca ter Lisca Men. Nadalje je mogoče spalni program izbirati po barvah, velikosti, cenah ter stilih. Program oblačila se deli na ženska in moška oblačila. Ženski program obsega majice z kratkimi in dolgimi rokavi, v ponudbi so tudi bodiji, tunike, topi, puliji, bluze, jopice, obleke, leggings. Moški program obsega majice s kratkimi rokavi in majice brez rokavov. Tudi v programu oblačila Lisca ponuja na izbiro več barv, velikosti, cenovnih razredov, kolekcij ter stilov. Za celoten proizvodni program pa je mogoče izbirati tudi v outlet ponudbi. Ponudba je zelo zanimiva, saj nudi zelo dober kompromis med ugodnostjo in kakovostjo. Zaradi ugodnosti je ponudba dostopnejša, kakovost ter druge dobre lastnosti Lisca proizvodnega programa pa s tem niso v ničemer okrnjene. Izbira programa je enostavna tako za tiste, ki imajo nakup izdelan, kot tisti, kateri se radi pustijo presenetiti ali povprašati prodajno osebje za dodatno mnenje o izbranem Lisca artiklu. Liscini izdelki so lahko vaši ob obisku spletne strani https://www.nama.si

ZDA so vedno priljubljena destinacija

ZDA so vedno priljubljena destinacija zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti ter vedno globalno pestrega in zanimivega dogajanja. ZDA obsegajo devet milijonov osemsto tisoč kvadratnih kilometrov veliko ozemlje. Večinoma se nahaja na severno ameriški celini med Atlantikom in Tihim oceanom, Kanado in Mehiko. Ozemlje je razdeljeno med zvezne države, ki večinoma ležijo na severno ameriški celini. Havaji so zveza država, ki leži zahodno od Severno Ameriške celine. Pod ozemlje ZDA spadajo tudi odvisni teritoriji Puerto Rico, Ameriški Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Skupno živi na območju ZDA preko tristo milijonov prebivalcev, triinosemdeset odstotkov prebivalstva živi v metropolitanskih območjih. Več kot tretjina mest leži ob Atlantiku, šestnajst odstotkov ob Pacifiku ter dvanajst odstotkov v Mehiškem zalivu. Najredkeje poseljeno območje ZDA je območje med reko Misisipi in Skalnim gorovjem. ZDA ima enajst od skupno petinpetdeset svetovnih mest.

Veliko jabolko

Največje mesto po številu prebivalcev je New York z preko osem milijonov prebivalcev znotraj meja mesta ter skoraj devetnajst milijoni prebivalcev na metropolitanskem območju. Drugo največje mesto ZDA je Los Angeles s skoraj štirimi oziroma trinajstimi milijoni prebivalcev. Sledijo Chicago, Houston in Phoenix. Kalifornija in Teksas sta zvezni državi z največ prebivalci, opazen pa je premik geografskega centra prebivalstva od starega industrializiranega severozahoda proti jugu in zahodu.

ZDA so za vsakega obiskovalca velik izziv, saj gre za veliko in raznoliko deželo. Mlajše generacije so si sposobne s pomočjo sodobnih komunikacij zagotoviti dostopna potovanja. To je mogoče doseči z iskanjem najbolj ugodnih ponudb ter njihovim združevanjem v celoto. Na tak način obiščemo največ znamenitosti po najbolj dostopni ceni ter v najkrajšem času.

Kdor ima več časa si bo zagotovil zgolj vozovnico do ZDA ali kvečjemu povratno vozovnico. Vse ostalo je mogoče sproti prilagajati zahtevam, željam in ponudbi. Zgolj dovolj kumunikativen je treba biti. Obstajajo letalske, železniške, cestne in druge odlične povezave, ki vodjo na praktično vse konce ZDA.

Oglaševanje na spletu prinaša številne konkurenčne prednosti

Oglaševanje na spletu ima konkurenčne prednosti v možnosti doseganja strank v pravem čas, na pravem mestu ter na strokovno učinkovit način. Doseganje strank omogoča oglaševanje na spletu na zelo učinkovit ter hkrati individualen način. Plačnik oglasa ima med drugim možnost, da plača glede na učinkovitost oglasa oziroma oglaševanja ali da sam izbere kakšno učinkovitost si želi.

adwords oglaševanje na spletu

Spletno oglaševanje ni več zakup oglasnega prostora

Oglasni prostor so nudile ter še vedno nudijo klasični mediji. V tem primeru nima oglaševalec enakih možnosti, kot jih nudi oglaševanje na spletu. Oglasni prostor izbere in določi lastnik klasičnega medija oziroma v njegovem imenu določena oseba ali skupina oseb. Oglasnemu prostoru postavi določeno ceno ne glede na obiskanost oziroma ogledanost oglasa. Na voljo je več oglasnih mest, ki se razlikujejo predvsem v potencialni vidljivosti oziroma večji ali manjši možnosti ogleda. Povsem jasno je, da velik oglas na vidnem mestu praktično ni mogoče spregledati. Pri tiskanih medijih so to strani, ki jih bralec vidi takoj, ko medij dobi v roke. Na televiziji in radiu so to termini, v katerih je največ gledalcev oziroma poslušalcev. Oglaševalec se lahko zanese na oceno učinkovitosti oglasa, ki jo oblikuje na podlagi nekaterih znanih dejstev.

Nima pa možnosti, da bi plačeval za dejanski ogled, kot omogoča oglaševanje na spletu. Podobnosti s klasičnim oglaševanjem lahko oglaševanje na spletu najde v nekaterih značilnostih. Največ zanimanja za oglaševanje na spletu imajo velika podjetja, kar je hkrati značilnost oglaševanja na klasičnih medijih. Statistika govori, da se za oglaševanje na spletu odloča več kot tretjina velikih podjetji, triindvajset odstotkov srednje velikih podjetji ter devetnajst odstotkov malih podjetji. Za oglaševanje na spletu se uporablja različne metode. Najbolj priljubljena je metoda ciljnega oglaševanja, ki temelji na ključnih besedah ali vsebini spletnih strani, manj priljubljene so metode sledenju preteklih aktivnosti uporabnikov internata, geolokacijsko oglaševanje ter druge metode za oglaševanje na spletu.

 

Foto darila so lahko izjemno prikupna

Darila, ki jih podarjamo našim ljubljenim ob praznovanju rojstnega dne ali česa podobnega, so lahko izjemno izvirna, hkrati pa tudi prikupna. V zadnjem času je izredno priljubljeno, da nekomu, ki nam veliko pomeni, podarimo darilo, ki je povezano z njegovo fotografijo. Fotografijo lahko natisnemo na papir, majico, skodelico ali na aluminij. Fotografije so posebne. V preteklosti so bile bolj redke, z razvojem tehnologije so se razširile po vsem svetu. Danes imamo večino fotografij shranjenih na disku ali v oblaku. Poglavitna slabost tega je, da lahko slike izgubimo.

Taka darila imenujemo fotografska darila. So različnih vrst in oblik. Lahko se na primer kupijo v obliki sestavljank, skodelic za kave in še česa drugega. Fotografije že od nekdaj predstavljajo lep spomin na dogodke iz preteklosti.

Darilo s fotografijo
Foto darila ali darilo slike na skodelici je IN

 

Foto darila v obliki sestavljanke

Sestavljanka je lahko izjemno priljubljeno darilo. Veliko ljudi namreč naravnost obožuje sestavljanke. Doma jih imajo že veliko, vedno, znova ter spet pa posegajo po novih. Ob njihovem rojstnem dnevu tako lahko poskrbimo za prav posebno obliko sestavljanke, ki bo upodabljala fotografijo našega slavljenca v kaki posebni situaciji. Slavljenec bo darila prav zagotovo izjemno vesel. Foto darila so primerna za mlajše, saj lahko ustvarimo unikatno darilo. Takšno darilo lahko obesimo na steno.

Darilo s fotografijo na skodelici

Tudi če nekomu podarimo skodelico za kavo, nikakor ne brcnemo v temo. Lahko pa gre tokrat za kako bolj prikupno skodelico, na kateri bo znana fotografija našega obdarovanca. Ta bo nad darilom presenečen, obenem pa bo veselje, ki ga doživlja ob pitju kave, postalo še večje. Foto darila ima bolj osebno noto saj pogosto so izpostavljeni veseli dogodki, ki so se zgodili v življenju.

Unikatno darilo

Darila predstavljajo nekaj pozitivnega in prav vsak od nas se jih razveseli na svoj način. Če je darilo osebne narave, pa smo se z njim še toliko bolj dotaknili srca našega slavljenca. Izjemno priljubljena so tako foto darila. Taka darila so izredno prikupna ter tudi poceni. Naročijo pa se lahko že preko spleta in to na hiter ter enostaven način.

Hbo program brez reklam

Hbo je program iz katerega je izključena komercialna vsebina. Slovenski Hbo ima dodatno prednost, saj so slovenski podnapisi prisotni pri vseh filmih, dokumentarcih ter vsem ostalem programu. Zato je za slovenske gledalce toliko bolj zanimiv. Slovenski jezik je v mnogih drugih medijih zapostavljen, kar je nadležno predvsem za starejše generacije. Mlajše generacije so obratno veliko bolj prilagojene zapostavljenosti slovenskega jezika. Obvladajo tuj jezik, ter se s tem dodatno učijo tujega jezika. Toliko bolj, kolikor bolj neposreden program je na sporedu.

HBO tv program lahko spremljamo na TV sprejemniku ali mobilnih napravah.

Filmske premiere dobesedno

Dodatna prednost Hbo programa je svež filmski repertoar iz dežele filma in filmske zabave. Na mesec nudi dvajset premier ter sto petdeset filmov novejšega datuma. Kar je več kot odličen razlog za izbiro Hbo filmskih navdušencev. Filmske navdušence zanimajo tako novi filmi, kot tudi vsi starejši kultni filmi. Odvisno od želja, razpoloženja v času namenjenemu ogledu televizijskega programa ter od odvisno od drugih dejavnikov. Vendar je zanje Hbo edina prava izbira, saj imajo mnoge filme novejšega datuma na sporedu ekskluzivno. S filmi starejšega datuma ni nobena težava, imajo jih vsi bolj pomembni televizijski programi.

HBO tv program za ogled filmov in serij brez reklam

HBO tv kanali prinašajo sveže filme in popularne serije

 

Tudi njihov izbor je pogosto kakovosten, saj si pomembni televizijski programi ne privoščijo cenenosti in slabega izbora. Na žalost pa filmski premier v pravem pomenu besede ni. Pojem filmska premiera je namreč zelo širok. Prava filmska premiera se odvija v kino dvoranah, televizijski programi kot je Hbo nudi televizijske premiere v pravem pomenu besede. Drugi televizijski programi pojem filmska premiera malce po svoje priredijo. Zanje je filmska premiera takrat, ko premierno predvajajo film ali drugo vsebino. Vendar je od premiere v kinodvoranah minilo že toliko časa, da gre praktično za star film. Časovno gre za razliko izraženo v treh, štirih, petih ali ustrezno več letih, kar pa je v sodobnem času že staro. Toliko bolj postanejo stari dokumentarni filmi, kar pa ni značilnost programa Hbo.

 

Probiotiki, živi nepatogeni mikroorganizmi

Probiotiki so živi nepatogeni mikroorganizmi. Pri ljudeh lahko probiotiki lahko ugodno vplivajo na zdravje. Človeško telo ima preko tisoč mikroorganizmov, največ bakterij se nahaja v debelem črevesu. Črevesne bakterije imajo nalogo, da absorbirajo hranljive snovi, dokončno prebavijo hran, preprečujejo naselitev ter razraščanje patogenih mikroorganizmov, imajo pomembno vlogo pri sintezi nekaterih vitaminov, pri stimulaciji imunskega sistema, pri zmanjševanju alergičnih reakcij ter vzpostavljanje obrambnih sposobnosti organizma. Probiotiki imajo koristne bakterije, ki prinašajo ugoden učinek na zdravje človeka ter tudi živali. Koristne bakterije v telesu gostitelja uravnavajo črevesno mikrofloro. Probiotiki so razmeroma novo odkritje, njihov koncept je na začetku dvajsetega stoletja ruski znanstvenik Elie Metchnikoff. Nobelov nagrajenec je dolgo življenjsko dobo bolgarskih kmetov pripisoval uživanju napitka, ki so ga dobili s fermentiranjem mleka. V teh napitki so prisotne bakterije, ki pozitivno delujejo na mikrofloro v črevesju.

Probiotiki lahko ugodno vplivajo na zdravje.

Probiotike uživamo z funkcionalno hrano

Funkcionalna hrana je fermentirano mleko, kefir, jogurt, nekateri siri. Obstajajo tudi farmacevtske oblike, ki vsebujejo probiotične kulture. V tem primeru so probiotiki v obliki praškov, tablet, kapsul. Na trgu se danes ponujajo številni probiotiki, ki jih je potrebno pred izbiro in uporabo brez izjeme dobro pregledati in proučiti. Obstajajo primeri, pri kateri so probiotiki označeni z nepravilnim imenovanjem sevov bakterij, imajo nezadostno število deklariranih živih kultur, premajhno število bakterij in podobno. Potrebno je biti tudi pozoren na dejstvo, da prehranska dopolnila nimajo enako strogega nadzora kot zdravila. Zato prihaja poleg težav z vsebino, tudi do težav z jemanjem. Težave z vsebino lahko odpravimo z preverjanjem resničnosti navedb, raznimi testi potrošniških organizacij in na druge načine. Zdravila pridejo na trg skozi bistveno ožje sito raznih testiranj in preizkušanj. Težave z jemanjem najlažje razumemo ob primerjavi z zdravili. Zdravila nam predpiše zdravnik, poleg točno določenega zdravila nam predpiše tudi način njihovega uživanja. Probiotiki so za povprečnega uporabnika težje razumljivi, zato je optimalna količina težje določljiva. Več o probiotikih in njihovih učinkih si lahko preberete na spletni strani www.vzajemna.si.

Pomivalni stroj so med seboj različni

Pomivalni stroj so med seboj zelo različni gospodinjski aparati. Zato pomivalni stroj ni tako enostaven nakup, kot se na prvi pogled zdi.

Cena določa kakovost

Kakovostna tehnika ima kakovosti primerno ceno, pomivalni stroj pri tem ni izjema. Med različnimi ponudbami bomo kakovost prepoznali po izdelavi, kakovosti košar, pršilnih vetrnic, izvedbi posodic za dodajanje sredstev za pomivanje, načina filtriranja, vrat in kakovosti drugih delov. Druga pomembna razlika je v porabi energije ter učinkovitosti sušenja. Hitro bomo tudi ugotovili, da obstajajo pomivalni stroj klasične velikosti ter ožji pomivalni stroj. V ožjih pomivalnih strojih lahko operemo do deset pogrinjkov, v pomivalnih strojih klasične velikosti pa dvanajst do šestnajst. Poleg tehničnih ali teoretičnih lastnosti, so pomembne praktične. Slednje izvemo zgolj, če izbrani pomivalni stroj ali primerljiv model preizkusimo v praksi. Prvo razliko bomo opazili v času pranja posode. Razlike med pranjem posameznih modelov lahko znašajo uro in več. Naslednja hitro opazna razlika je v glasnosti delovanja, pomivalni stroj se med seboj v tem pogledu bistveno razlikujejo.

Pomivalni stroj so med seboj zelo različni

Preizkus nam bo ponudil tudi oceno primernosti raznih drugih lastnosti, katere bomo kasneje z izbranim pomivalnim strojem uporabljali skozi leta. Na žalost vseh lastnosti tudi na praktičnem preizkusu ne moremo prepoznati. Ena takšnih lastnosti je kakovost poprodajnih storitev. Pri tej lastnosti se moramo zanesti na poštenost lastnikov, ki imajo z pomivalnimi stroji lahko zelo različne izkušnje. Želja čisto vsakega uporabnika je, da pomivalni stroj deluje čim dlje brez okvare. V primeru okvare, pa želimo imeti pomivalni stroj čim prej ponovno v uporabi. Uporabniki imajo z različnimi proizvajalci različne izkušnje, več dobrih ali slabih izkušenj pomeni večjo možnost enakih izkušenj v prihodnosti. Poleg tujih izkušenj, se lahko zanesemo tudi na lastne izkušnje z točno določenimi proizvajalci. Če ima ostala bela tehnika istega proizvajalca v praksi preizkušene dobre poprodajne storitve, lahko enako izkušnjo z veliko verjetnostjo pričakujemo tudi za pomivalni stroj istega proizvajalca.

Kuhinje morajo upoštevati varnostne in tehnične standarde

Kuhinje morajo v fazi načrtovanja zagotoviti varnost v času uporabe, upoštevani morajo biti vsi varnostni standardi. Prav tako morajo kuhinje upoštevati tehnične standarde proizvajalcev pohištva ali bele tehnike. Preverite izbiro pri Harvey Normanu.

Tehnični standardi omogočajo najboljši možni izkoristek ter dolgo življenjsko dobo brez okvar in dodatnih stroškov popravil. Ko načrtujemo kuhinje, se moramo ozreti tudi na tehnične zahteve proizvajalcev bele tehnike. Hladilnik, štedilnik, kuhalna plošča ter drugi elementi imajo lahko z različno postavitvijo različno energetsko učinkovitost ter na dolgi rok različno življenjsko dobo.

Nasveti proizvajalcev bele tehnike niso odveč

Bela tehnika ima točno določene izmerjene karakteristike v točno določenih pogojih. Pomemben dejavnik učinkovitosti pri kuhinjah je zračenje. Postavljene kuhinje nam ta dejavnik največkrat zakrivajo, saj vidimo zgolj sprednje stranice ali druge očem vidne dele. V prostor za njimi pa velikokrat nimamo vpogleda. V kuhinje vgrajena bela tehnika pogosto zahteva nemoten pretok zraka. S tem je zgotovljeno zračenje naprav, posledično pa učinkovito in dolgotrajno delovanje.

Zračenje kuhinje lahko omogočajo, ko so njeni elementi dovolj odmaknjeni od stene oziroma je med belo tehniko in elementi kuhinje dovolj prostora za nemoten pretok zraka. V mnogih primerih so proizvajalci kuhinj kot tudi bele tehnike na področju načrtovanja enotni oziroma uglašeni. Kar pomeni, da proizvajalci kuhinj upoštevajo zahteve proizvajalcev bele tehnike, proizvajalci bele tehnike pa zahteve proizvajalcev kuhinj.

Kar pa moramo v vsakem primeru preveriti, saj z individualno postavitvijo največkrat tudi prevzamemo odgovornost. V primeru okvar ali napak zaradi napačne postavitve obstaja možnost, da se bo proizvajalec skliceval na našo individualno postavitev. Zato je potrebno pri načrtovanju ali nakupu natančno upoštevati vse zahteve proizvajalcev, saj s tem izpolnimo kriterije za uveljavljanje potrošniških pravic v garancijskem roku ali na splošno. Potrošniške pravice na splošno pomeni, da kupec samoumevno pričakuje določene tehnične in druge lastnosti brez predhodnega preverjanja. Garancijski rok je obdobje, v katerem morajo v kuhinje vgrajeni aparati delovati brezhibno.