Higiena rok je pomembna v vsakem prostoru

Že v vrtcu so nas učili, kako zelo je pomembno, da si sproti umivamo roke. Govorili so nam, da če si ne bomo umivali rok bomo zboleli in okužili bomo še druge. To nam je prišlo v kri in vsaj nekajkrat na dan si umijemo roke. Higiena rok pa je še posebej pomembna v ključnih primerih. V nadaljevanju si jih bomo tudi pogledali in nekaj malega zapisali o njih.

Umivanje je najboljši ukrep

Higiena rok je najbolj pomembna takrat, ko imamo stik z določenim pacientom. Če poskrbimo za primerno higieno, potem pacienta ščitimo pred škodljivimi mikrobi, ki jih imamo na roki. Tovrstna higiena je prav tako ključna v primerih, ko se lotevamo kakršnega koli opravila, ki je čist ali aseptičen. Higiena rok je nujna tudi v primeru, ko imamo neposreden stik s telesnimi tekočinami. S tem zaščitimo sebe ter okolje pred škodljivimi mikrobi. Tudi če se npr. pacienta samo dotaknemo, moramo takoj poskrbeti za higieno. Ali pa če smo v njegovi neposredni bližini. Sploh v primeru, če se dotikamo predmetov.

Ne mislimo pa sedaj samo na higieno rok, ko smo v bolnici. Ves čas smo v opisovanje vključevali pacienta in njegovo bližino. Higiena rok je dejavnost, ki jo moramo izvajati vsak dan in to čim večkrat. Ponavadi nam pride v kri in točno vemo, kdaj si moramo še posebej dobro očistiti roke. Nujno je potrebno za to poskrbeti, preden se lotimo posameznih obrokov ali ko odidemo iz stranišča. Primerov, ko moramo poskrbeti za primerno higieno rok in si umiti roke, je nešteto.

Borelija in njeni značilni znaki

Borelija znaki se lahko pojavijo v različnem časovnem obdobju ter so napad živčevja ter sklepov.

Borelija značilni znaki so prebavne motnje, bruhanje, odpoved nog. Težave za razliko od drugih bolezni, ki jih povzroči ubod okuženega klopa, ne nastopijo takoj. Borelija tipični znaki se pojavijo z zakasnitvijo, saj se prenos vrši preko prehoda skozi notranje organe okuženega klopa. Pri drugih boleznih pa se prenos izvrši takoj ob vbodu, ker se virus nahaja v slinavkah. V tem primeru se prenos izvrši preko izločanja posebnih snovi ob vbodu. To so encimi, zaviralci imunskega odziva, blag anestetik ter zaviralci strjevanja kri. Borelija značilni znaki pa nastopijo kasneje, ker se njene bakterije nahajajo v črevesju okuženega klopa. Največkrat se zato borelija tipični znaki pojavijo en dan po ugrizu okuženega klopa. S tem Borelija značilni znaki kažejo, da se je v telo prenesla hitro množeča se spiralasta bakterija Borrelia burgdorferi. V Sloveniji je Lymska borelioza najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Vsako leto se zabeleži več tisoč primerov obolenja, druge bolezni se pojavijo v nekaj sto primerih okužbe. Lymska borelioza se pojavlja tudi zelo različno pogosto, nihanja so od nekaj sto do nekaj tisoč primerov okužbe. Nihanja predvsem kažejo na bolj ali manj ugodne življenjske pogoje za klope. Največkrat večje število obolelih ali izredno povečanje števila obolelih kaže na tople jesenske dni. Z vztrajanjem višjih temperatur ob prehodu iz poletja v jesen, se klopom podaljša čas za razvoj in napredovanje v višjo razvojno fazo. V primeru manj ugodnih vremenskih pogojev se v eni sezoni klop zgolj enkrat preobrazi oziroma razvije v višjo razvojno fazo. Ob ugodnih vremenskih razmerah se klop lahko preobrazi dvakrat. Kar z drugo besedo pomeni, da je okužen klop dvakrat vbodel gostitelja ter dvakrat prenesel eno od bolezni na gostitelja.

Borelija znaki se kažejo kot kožne spremembe, kot težave s prebavo ali težave s sklepi. Več informacij najdete na strani Znaki lymske borelioze.

Sicilija, velik sredozemski otok

Kako velika je Sicilija si velikokrat težko predstavljamo iz različnih razlogov. Pogost krivec je njena lega na jugu Italije ter sredi Mediterana. Večji Apeninski polotok zato poskrbi za predstavo o majhnem otoku. Ozemlje otoka je večje kot ozemlje Slovenije, hkrati je največja italijanska dežela. Otok na vzhodu obliva Jonsko morje, na severu pa Tirensko morje, Mesinski preliv pa loči otok od Apeninskega polotoka. Sicilija je večinoma gričevnat otok, skoraj dve tretjini njenega ozemlja zavzemajo griči. Gorovje zavzema četrtino ozemlja, najvišji vrh Eta je visok preko tri tisoč tristo metrov. Vendar gre za izjemo, večina drugih vrhov je visokih pod dva tisoč metri. Vrhov med tisoč in dva tisoč metri nadmorske višine je vsega osem, vsi se nahajajo na severu otoka. Najvišji med njimi je Pizzo Carbonara z tisoč devetsto devet in sedemdesetimi metri, najnižji med njimi pa Monte Cuccio z tisoč petdeset metri nadmorske višine. Predstavnik višjih vrhov na jugu je Monte Lauro s skoraj tisoč metri nadmorske višine. Zgolj dobra desetina ozemlja otoka Sicilija predstavljajo obmorske ravnine. Največji ravnini sta naplavinska dolina reke Simeto v bližini mesta Catania ter Conca d’oro, na območju katere se nahaja prestolnica Palermo. Poleg reke Simeto je pomemben vodotok Južna Imera. Peragusa je edino naravno jezero na otoku Sicilija. Otok se nahaja sredi Sredozemlja ter je skoraj enako oddaljen od njegove najbolj zahodne in vzhodne točke. Podnebje na otoku je tipično sredozemsko, z milimi zimami in toplimi poletji. Posebno toplo podnebje ima južna Sicilija, kjer je čutiti Afriški vpliv. Z naraščanjem nadmorske višine ter oddaljevanjem od obale se temperature znižujejo. Sneg na otoku Sicilija ni redkost, z njim je pogosto pobeljena Etna. Prav tako sneg ni redkost v Madonijah in Nebrodih. Na otoku živi pet milijonov prebivalcev, večina v večjih mestih. Potujte na Sicilijo z Agencijo Oskar.

 

Zaščitite svojo drago investicijo

Kupili ste si telefon Samsung in to tistega najdražjega, ampak niste pristaš zaščit za telefon. Prav, ni potrebno biti, ampak bodite toliko dobri in porabite še zgolj nekaj 10 EUR in zaščitite svojo drago investicijo. Zaščita za telefon Samsung je nekaj malega kar storite za svoj telefon in med ovitki za Samsung izberite tistega, ki vam bo najbolj všeč. Zaščita za telefon Samsung bo praktično popolno s katerim koli ovitkom, ki ga boste med vsemi ovitki za Samsung izbrali. Vsi so lično narejeni in praktično vsi ščitijo enako, saj so narejeni iz najboljših ter najbolj vrhunskih in fantastičnih materialov, tako da vam ne bo potrebno kmalu zopet seči v žep ter kupiti nov telefon. Ovitki za Samsung so v praktično v vseh barvah in barvnih kombinacijah, tako da so primerni tudi za dame, ki dajo na barvne kombinacije veliko, saj si jih lahko kupijo v mnogih različnih barvnih kombinacijah in bodo na takšen način lahko svojo drago investicijo vedno imele pri sebi oz. na vidnem mestu, ne da bi bile s tem barvno neusklajene. Ovitki za Samsung so tudi izredno poceni, zato tudi ni problem, da si jih kupite več. S tem boste tudi dodatno zaščitili svoj telefon, saj v kolikor se vam prvi ovitek strga, imate pri roki takoj drugega in vas ne rabi biti strah, kaj zdaj narediti, vzeti telefon s seboj ali ne?. Ovitki za Samsung so torej nekaj, kar zagotovo potrebujete, zato ne odlašajte, ampak se takoj usedite za računalnik in si preko interneta naročite svojega.