Krompirjeve počitnice preživimo prijetno

Krompirjeve počitnice nudijo možnost preživeti prosti čas prijetno.

V Sloveniji smo krompirjeve počitnice uvedli pred več kot dvema desetletjema, izraz pa je prevod nemškega Kartoffelferien. Počitnice so bile dejansko povezane s krompirjem, v nemških deželah so s tem pripomogli k spravilu pridelkov z njiv. V Nemčiji imajo krompirjeve počitnice že nekoliko prej, nekje konec septembra. Šolsko leto se pri njih začne prej, po petnajstem avgustu. V Sloveniji je vse skupaj pomaknjeno za pol meseca oziroma mesec dni. Pouk se začne septembra, krompirjeve počitnice pa konec oktobra. Kaj početi v prostem času je zelo dobro vprašanje, ki pa ima tisoč odgovorov. Vsaka družina si po svoje omisli preživeti krompirjeve počitnice, potovanja željni se odpravljajo na krajše počitnice v različne kraje. Ena od možnosti so rekreacija v naravi ali sprostitev v zdraviliščih, termah in drugo sprostitev. Rekreacija v naravi je možna tudi v okolici Rogle, terme Zreče pa ponujajo številne možnosti za krompirjeve počitnice v športno rekreacijskem centru. Rogla je naselje na Pohorju, nahaja se na nadmorski višini okrog tisoč petsto metrov. Bolj kot naselje je Rogla znana kot naravno klimatsko zdravilišče in rekreacijski center. Ime je dobilo po bližnjem vrhu, na katerem se nahaja razgledni stolp. Vzpon na razgledni stolp obiskovalca obdari s čudovitim razgledom na okolico. Potreba po razglednemu stolp v središču Pohorja je bil želja že pred stoletjem. To željo so uresničili v tridesetih letih minulega stoletja. Na najbolj ustrezni točki so postavili lesen stolp v tridesetih letih dvajsetega stoletja. Zaradi neustreznosti je sredi petdesetih let minulega stoletja star leseni stolp zamenjal nov jekleni. Stolp je visok trideset metrov, z njega je mogoče videti Julijske Alpe, Visoke in Nizke Ture, Svinško Planino, Golico, Kobansko, Boč, Donačko Goro, Paški kozjak, Mozirske planine, Konjiško goro in številne druge zanimivosti.

Krompirjeve počitnice velja izkoristiti za pridobivanje novih moči in sprostitev v naravnem okolju.

http://www.rogla.eu/en/

Internet Ljubljana, komunikacijska prihodnost danes

Internet Ljubljana nudi priložnost odkriti glavno mesto in njegove znamenitosti.

Internet Ljubljana je za odkrivanje prestolnice izredno pomemben, koristi pa tudi pri vsakdanjih potrebah. Predvsem koristi tistim, ki prestolnice ne poznajo ali se v njo odpravijo kvečjemu nekajkrat letno. Prestolnica je gospodarsko, geografsko, politično, kulturno, znanstveno središče dogajanja, zato poti iz drugih delov dežele ljudi pogosto vodijo v center dogajanja po poslovnih ali prostočasnih opravkih. Internet Ljubljana je pri iskanju cilja v veliko pomoč, saj so podatki sveži in se posodabljajo intenzivno. Včasih moramo najti cilj, do katerega poznamo pot. Vendar se na poti znajdejo razne prepreke kot so dela na cesti, zapore cest zaradi dogodkov ter razne druge prepreke. Internet Ljubljana nam omogoča hitro najti obvoz ter priti pravočasno oziroma v dogovorjenem času. Kdor želi v prestolnici prijetno preživeti prosti čas, ima pa še toliko večjo potrebo po dobrih informacijah. Na dlani dobimo vse najrazličnejše možnosti od rekreacije, preko kulturnih dogodkov do številnih drugih dogajanj. Ker gre za veliko območje in manj znano dogajanje, lahko internet Ljubljana reši prenekatero zadrego. Pot in vse druge značilnosti poznamo, vendar je od našega zadnjega obiska minilo že veliko časa. Zato nam v takih primerih na hitro osveži spomin ter pouči o vseh novostih. Tako se lahko rešimo iz sila neprijetne zadrege, posebno v izbrani družbi. Včasih se nam pojavi ura čakanja, ki jo seveda ne maramo preživeti v čakalnici ali kakšnem podobnem prostoru. Internet Ljubljana nas lahko vodi po prestolici na želen cilj, lahko nam ponudi možne cilje ter vse potrebne dodatne informacije. Pridobiti informacije s svetovnega spleta ni le hitro in učinkovito, ampak tudi brezplačno. Dostop je enostaven, obstajajo pa tudi možnosti razširitve časa uporabe svetovnega spleta. Uporabljamo lahko vse vrste sodobnih prenosnih komunikacijskih naprav.

Internet Ljubljana nas lahko preko pametnega mobilnega telefona, prenosnega računalnika, tablice, dlančnika, oskrbi s koristnimi informacijami.

Adidas ultra boost, copat na katerega se lahko zanesemo

Adidas ultra boost je tekaška obutev namenjena vsem, ki imajo radi vrhunsko opremo.

Med vrhunsko opremo je Adidas ultra boost tipičen šolski primer. Namenjen je v prvi vrsti vsem, ki cenijo vrhunsko ponudbo športne opreme ter vrhunsko opremo raznih drugih prodajnih artiklov. Kupci obutve smo med seboj različni, ker imamo različne izkušnje nakupa ter dober nakup ocenjujemo preko različnih kriterijev. V osnovi so nakupi lahko optimalni, lahko pa gremo preko tega v obe smeri. Adidas ultra boost je optimalni nakup, ko imamo za seboj že nekaj izkušenj ali želimo hitreje napredovati. Kdor ima rad zase najbolje, lahko izbere tudi drugače. Adidas ultra boost izbere zato, ker ima navado kupovati najboljše. Izberemo pa lahko tudi na podlagi številnih drugih kriterijev. Kdor tekaško obutev ne pozna najbolje, si bo lahko pomagal preko izkušenj z drugih področji ter ob pomoči prodajnih svetovalcev. Na trgu imamo na splošno razdeljeno ponudbo v več razredov, vsak laik jo bo znal oceniti od cenovno dostopne do prestižne. Cenovno dostopna ponudba je namenjena osnovnim zahtevam, vrhunska pa izpolni želje najbolj zahtevnih. Izbrati Adidas ultra boost pomeni, da cenimo svoje zdravje in dobro počutje ne glede na svoje tekaške in druge lastnosti. Izvrstno blaženje podlage pomen, da bomo svoje telo manj obremenili ter bomo posledično povzročali telesu manj negativnih vplivov. Človeško telo je izredno kompleksno, zato slabo blaženje ne škodi zgolj vezem, kostem, mišicam ter drugim pri teku neposredno udeleženim delom, ampak posredno tudi celoti. Zato je Adidas ultra boost smiselno izbrati tudi, če želimo svoj organizem varovati ter ga čim dlje ohraniti fit in zdravega. Nihče nam ne more povrniti vsega izgubljenega z procesom obrabe, zato je bistveno bolje ta proces upočasniti. S tem si lahko omogočimo najboljšo možno investicijo, saj je naše zdravje neprecenljive vrednosti.

Adidas ultra boost je darilo naši skrbi za dobro kondicijo in zdravo življenje.

Optimizacija za iskalnike izboljšuje spletno prakso

Optimizacija za iskalnike omogoča, da se spletna praksa izboljšuje iz dneva v dan.

Optimizacija za iskalnike najbolj koristi vsem, ki dostopajo do spletnih strani preko iskalnikov. Kar je pogosta praksa, njena alternativa je dostop do spletne strani brez uporabe iskalnikov. V tem primeru poteka dostop preko vnesenega spletnega naslova ali uporabe raznih orodji. Ta omogočajo, da se vnos naslova spletne strani poenostavi in avtomatizira. S tem odpade vpisovanje naslova v celoti in brezhibno, to lahko storimo samo enkrat. Pa še v tem primeru imamo možnost uporabe številnih orodji in pripomočkov. Z uporabo orodji se torej dostopa do želene ali iskane spletne strani neposredno brez vnosa spletnega naslova. Proces vnosa spletnega naslova je v tem primeru vnaprej določen in zaukazan s preprostim klikom. Večinoma pa se kot rečeno uporabljajo iskalniki ter izkorišča pomoč, ki jo je omogočila optimizacija za iskalnike. Iskalniki so zaradi široke uporabe tudi podvrženi številnim spremembam. Danes na starejše iskalnike velikokrat niti ne pomislimo, ker so naša praksa njihovi sodobni nasledniki. Spreminjajo se tudi načini uporabe iskalnikov, ustaljene prakse iz obdobja v obdobje dobivajo nove alternative. V osnovi pa ostaja najmanj spremenjena optimizacija za iskalnike ter njen namen. Ponudit rešitev uporabnikom spleta je in bo osnovno vodilo in motivacija optimizacije. Lastnik spletne strani si želi obiskanost, zaradi nje je tudi postavljena in opremljena z ustrezno vsebino. Za razliko od osnovnih značilnosti, optimizacija za iskalnike doživlja spremembe na številnih drugih značilnostih. Splet je postal ne le priljubljen, ampak postaja tudi vedno bolj nasičen. Zato je skrb za red na njem eden ključnih pogojev za njegovo uporabnosti. Temu primerno mora optimizacija za iskalnike upoštevati spremembe, ki strmijo k vzpostavljanju reda ter zagotavljanju uporabnosti spleta. Spremembe so večinoma znane strokovnjakom oziroma poznavalcem področja, uporabniki poznajo predvsem iz leta v leto bolj učinkovit splet.

Optimizacija za iskalnike upošteva vedno aktivnejše spletne spremembe.

Tukaj

Tuš kabina, takoj ali kasneje

Tuš kabina je pogosta dilema investitorja ob obnovi kopalnice.

Obnova kopalnice velikokrat naleti na dilemo, tuš kabina da ali ne. Pred tako dilemo se znajdejo predvsem investitorji, ki imajo prostorsko stisko oziroma prostor skopo odmerjen. Z vidika kompromisa je kopalna kad veliko boljša rešitev. V enem elementu je združena klasična kad, ki se jo po potrebi uporablja enako kot tuš. Nekatere izvedbe so tej dvojni funkciji tudi posebej prilagojene. V vsakem primeru pa je tuš kabina neprimerno bolj praktična in tudi ekonomična, kar velja v primeru uporabe izključno odraslih oseb. Ena od rešitev je tudi urediti prostor tako, da se ob vgrajeni kadi pusti predvidi prostor za tuš. Prostor opremimo z vso potrebno napeljavo, ko nastopi primeren čas pa se tuš kabina preprosto vgradi in priključi brez posebni gradbenih posegov. Prostor se lahko pred tem uporabi za kopalniško pohištvo ali kaj drugega. Nekaj drugega pa je obnova, ki nima posebnih prostorski in drugih omejitev. Takrat se preprosto izbere tista opcija, ki je investitorju najboljša. Največkrat je tuš kabina izbira tistih, ki imajo radi umivanje po principu kratko jedrnato ter so varčne narave glede porabe vode in stroškov ogrevanja vode. Kad je namenjena uporabnikom, ki se radi razvajajo ter si privoščijo kopanje v prestižnem slogu. Poleg tega je kad idealna rešitev za vse, ki imajo zmanjšane gibalne sposobnosti oziroma ne morejo samostojno uporabljati tuš. Ker je življenje nepredvidljivo je dobro imeti tudi to funkcijo pred očmi, ko se odločamo. Verjetno najbolj prestižna pa je opcija kopalnica za vsakega stanovalca. V nekaterih deželah in kulturah je takšna opcija praktično standard, stara celina je glede tega bistveno bolj racionalna. Ko finance in drugih omejitev pri prenovi ni je dobrodošlo razmišljati tudi o opciji glavna in več manjših kopalnic. V glavni je postavljena kad, tuš kabina pa v manjših kopalnicah.

Tuš kabina je racionalna odločitev.

Več

Kako je z inštrukcijami pri nas?

Veliko otrok ima težave z učenjem. To lahko za marsikatere starše predstavlja problem, saj si pri današnjim tempu življenja težko vzamejo čas, ki bi ga posvetili pomoči otroku pri učenju. Inštrukcije so v takšnih primerih idealna rešitev. Vseeno pa je potrebno dobro razmisliti, če naš otrok resnično potrebuje inštrukcije. Inštrukcije so namreč za marsikoga kar velik zalogaj na finančnem področju.

Če se otrok ne potrudi razumeti snovi v šoli, obstaja velika verjetnost, da snovi tudi s pomočjo inštrukcij ne bo razumel, ker mu to pač ne bo v interesu. Poskrbite za to, da bo vaš otrok reševal vaje in naloge sam, brez motečih dejavnikov in bo 100% pri stvari. Če potrebuje pomoč, mu jo ponudite, vendar ne nasedajte vprašanjem ki prihajajo iz čiste lenobe, saj bomo s tem tako rekoč podprli njegovo lenobo.

Za inštrukcije se odločajo tako osnovnošolci kot tudi dijaki in študenti. Največ inštrukcij se išče iz področja matematike, fizike in angleščine. Razlogi za povečano povpraševanje po inštrukcijah naj bi bile vse bolj zahtevne učne snovi in hkrati slabšanje učnih navad učencev.

Lahko se odločamo za individualne ure ali za delo v dvojicah oz. skupinah. Veliko povpraševanja po inštrukcijah je predvsem v času priprav na maturo. Po zadnjih raziskavah naj bi se povpraševanje po inštrukcijah z leti povečevalo. Povprečne cene za eno šolsko uro (45min) se gibljejo nekje od 7 – 11€.

Inštrukcije so cenejše če se jih izvaja v skupinah. Večina oseb ki ponujajo inštrukcije nudijo razne pakete ugodnosti. Na primer paket po 10 ur inštrukcij, enajsto uro pa ponujajo gratis.

Tek, izziv številnim

Tek je športni izziv številnim osebam.

Zanimanje za tek raste, vedno več ljudi se navdušuje zanj. Zakaj natančno ta najtežja tekaška atletska disciplina navdušuje tolikšno število ljudi ter vsako leto privabi novince je nemogoče opisati z eno besedo. Nekaterim tek predpiše zdravnik ali drugi strokovnjak. Oseba ima potencial izboljšanja svojega zdravstvenega stanja, zato se mu priporoči tekaško ali drugo gibalno aktivnost. Rezultati in izboljšanje so odvisni predvsem od samega tekača. Pomembna je rednost, konstantnost in pravilnost vadbe. Drugim tek zleze pod kožo zaradi zgledov iz okolice. Z njim se ukvarjajo njihovi najbližji sorodniki in prijatelji. Kar je za mnoge dovolj velika motivacija, da se preizkusijo tudi sami. Obstajajo pa tudi številni drugi razlogi, kot so razne stave in podobni razlogi. Čeprav se nam zdijo stave in podobno na meji resničnosti, obstajajo primeri dobre prakse. Tako imamo kar nekaj primerov preobrazbe iz navadnega smrtnika v tekaško osebo. Zanimivo pri tem je, da se v nekaterih primerih odkrije izredne talente in predispozicije. Za tek je oseba enostavno rojena. Bolj strokovno povedano pa taka oseba premore organizem, ki ima vse odlične lastnosti za tekaško aktivnost. Z nekaj volje lahko taka oseba v razmeroma kratkem času dosega odlične rezultate. Za začetek je odličen rezultat že udeležba na teku ali maratonu v kratkem času po pričetku resnejšega ukvarjanja. Največkrat pa so priprave za tek na daljše razdalje dolgotrajnejše, velikokrat tudi izvedene pod strokovnim vodstvom. V vseh primerih pa je začetnikom več kot dobrodošlo strokovno vodstvo. Za pravilno izvajanje aktivnosti veljajo nekatera zimzelena pravila. Nesmisel jih je ne upoštevati, saj so potrjena skozi prakso številnih oseb in izkušenj. Tipična napaka je pretiravanje, začetnik želi v kratkem času doseči sotekmovalce z daljšim stažem. Napačnost takega početja se kaže v preobremenitvah organizma in telesa ter regeneraciji.

Tek je disciplina, ki v naši deželi pridobiva na priljubljenost med vsemi generacijami.

Več

Komenda in Peter Pavel Glavar

Komenda je naselje na katerega razvoj so vplivali malteški vitezi .

Beseda Komenda pomeni posest viteškega reda oziroma najmanjša upravna enota viteškega reda. Ime izvira iz nemškega izraz Kommende, ta pa je povzet po srednjeveško latinski besedi commenda. Z njo so v srednjem veku označevali poverjeno posest, zaupano posest, namestništvo, oskrbništvo. Območje, kjer se danes nahaja Komenda je bilo od trinajstega do poznega devetnajstega stoletja kraj bivanja in posest malteških vitezov. Med pomembne priče sodi tudi cerkev sv. Petra. Prvotna cerkev je omenjena že leta tisoč sto sedeminštirideset, razširjena je bila v šestnajstem stoletju. Nova baročna cerkev se je gradila med letoma tisoč sedemsto šestindvajset ter devetindvajset, pri tem so večino starih zidov podrli. Načrt za gradbena dela je izdelal Gregor Maček. Baročno svetišče sestavljajo banjasto obokana ladja s stranskima kapelama ter nadaljevanjem v tristrano zaključen prezbiterij. Njena obnova in povečava se je zgodila po rušilnem potresu ob koncu devetnajstega stoletja. Zadnje posege je cerkev doživela v osemdesetih letih minulega stoletja. Cerkev sv. Petra je zgrajena nad vasjo Komenda ter skupaj z gradom, župniščem in večjim hlevom tvori markanten kompleks. Pomembno vlogo v zgodovini mesta je odigral duhovnik Peter Pavel Glavar. Službo duhovnika v Komendi je nastopil sredi osemnajstega stoletja. Leto dni po prihodu je postavil Beneficiatsko hišo, pomembno prispeval pri gradnji nove baročne cerkve, ustanovil je zasebno šolo z internatom. Njen namen je bil omogočiti revnejšim učencem pridobiti izobrazbo potrebno za nadaljevanje šolanja v mestnih šolah. S svojim poučevanjem je poskrbel za poučevanje župljanov, beležil pa je tudi vse kar se je na območju naselja Komenda pomembnega dogajalo. Leta tisoč sedemsto šestinšestdeset se preseli na Dolenjsko. Vzrok odhoda je prekinitev zakupne pogodbe s strani Malteškega viteškega reda. Občina Komenda je danes bogatejša tudi za Glavarjevo bolnico.

Sredstva za izgradnjo tega pomembnega objekta v naselju Komenda je Peter Pavel Glavar namenil v svoji oporoki .