Tudi nudizem ima svoja pravila, ki jih je treba upoštevati

Nudizem je beseda, ki izvira iz stare grške besede nudus, kar pomeni, biti gol, torej biti brez obleke. Je oznaka za kopanje, sončenje, skratka za dopust brez oblačil. Zgodba o nudističnih letoviščih se je začela daleč pred holivudskimi filmi, ki so prikazovali goloto. Izvorno je nudizem nemški koncept iz 1920 leta in poudarja zdravo goloto. Še danes je prav Nemčija tista država, ki poleg nudizma na plažah, nudijo možnosti za nudistični treking, sprehode, pri njih pa boste našli tudi nudistične kolesarske klube. To je seveda v Nemčiji, čeprav se počasi prijemlje že tudi pri nas. V večini drugih držav po svetu, imajo ljudje nudizem najraje na temu namenjenih plažah. Glede na to, da se tudi po časopisih in na televiziji predstavlja vedno več golote, postaja tudi nudizem vedno bolj privlačen. Pri nas še nimamo javnih nudističnih plaž, zato pa je za nudizem veliko bolje poskrbljeno na sosednjem Hrvaškem.

Nudizem ni kazanje samega sebe, ampak je preprosto način življenja. Če niste nudist od nekdaj in so v vas vcepleni tisti nerazumni občutki sramu pred drugimi, je prav, da si preberete nekaj nasvetov, če si v prihodnje želite tudi vi okusiti čare nudizma na plaži. Če ste nekoliko bolj sramežljivi, se na plažo odpravite takrat, ko še ni gneče. Tako se boste lahko v miru slekli in pripravili na božanje sončnih žarkov. Ekshibicionizem in voajerstvo sta res sestavni del nudizma, toda vedeti morate, da večina nudistov tudi na plaži ceni zasebnost. Bodite uvidevni do drugih in ne razkazujte svojega premoženja preveč očitno in ponosno. Prav tako ne strmite v njihove intimne predele, ne kažite s prstom, vsekakor pa se ne posmehujte. Nudizem je svojevrsten užitek, zavlečite se v svoj kotiček na plaži, zaščitite se pred soncem in se popolnoma predajte le sebi, soncu in vodi.

Več informacij tukaj

Adidas v zgodovinski perspektivi

Adidas je nemška korporacija, ki v svetu športa igra pomembno vlogo že od svoje ustanovitve dalje. Ali ste vedeli, da je Adidas lastnik 9,1 odstotka nemškega prvoligaša Bayern Munchen? To je eno izmed najbolj uspešnih moštev v nemškem nogometu. Poleg tega pa le malo ljudi ve, da je Adidas pred leti kupil tudi drugo veliko ime v svetu športa: Reebok. Adidas je danes največji proizvajalec športne opreme v Evropi, v svetu pa zaseda drugo mesto.

Podjetje Adidas je bilo ustanovljeno davnega leta 1948. Ime je sestavljenka in sicer iz Adolf Dassler, ki je bil tudi njen ustanovitelj. Dassler je bil pred ustanovitvijo zaposlen v tovarni, ki je proizvajala čevlje, njegova žena pa je bila zaposlena v pralnici. Prve čevlje je Dassler pričel proizvajati kar v kuhinji svoje matere že v letu 1924, kar kaže na to, da je že od samega začetka živel z idejo, ki jo je kasneje tudi razvil. Na olimpijskih igrah leta 1936, je Dasslerju uspelo prepričati temnopoltega šprinterja Jessija Owens, da je uporabil njegove superge za tek, kar se je izkazalo kot odlična marketinška poteza. Z njimi je osvojil kar 4 zlate medalje. Dasslerja je to lansiralo v sam vrh športne industrije tistega časa, tako da je pred pričetkom 2. svetovne vojne prodajal že po 200.000 parov letno.

Tako se je pričela zgodba enega izmed največji igralcev športnih artiklov. Danes je Adidas eno izmed najbolj prepoznavnih podjetij na področju športa in športnih izdelkov. Podjetje izdeluje vrhunsko športno opremo za nogomet, košarko, tenis, ragbi, gimnastiko, hokej in še bi lahko naštevali. Adidas zaupajo tako rekreativni kot tudi profesionalni športniki, saj ne gre za podjetje, ki posnema tehnologijo drugih, ampak ustvarjajo trende v razvoju, ki jim drugi komaj sledijo. Kdor je preizkusil vsaj en športni artikel, ki ga proizvaja podjetje Adidas se nikoli več ne želi vrniti h kakšni drugi izbiri.

Prodaja jih tudi tale spletna trgovina

Zakaj je kampiranje na Hrvaškem tako priljubljeno

Kampiranje na Hrvaškem ni še nobenega ljubitelja poletnega dopusta pustilo razočaranega. Hrvaška obala je bila priljubljena turistična destinacija že stoletja nazaj. Obiskovali so jo plemiči in aristokrati iz celotne Evrope in vedno je veljala za prestižno točko na Jadranu. Tudi za slovenske turiste predstavlja hrvaška obala zelo priljubljeno destinacijo. Razlogov za to je nedvomno več, vendar pa sta dva najpomembnejša naslednja: 1. hrvaška obala se nahaja zelo blizu nas in 2. neokrnjena narava s svojim čistim morjem je najlepša in najbolj privlačna v vsej Evropi. In prav kampiranje na Hrvaškem je tisti najbolj primeren in pristen način, da izkoristimo dopust v neposrednem stiku s to prekrasno naravno dediščino.

Hrvaška je nedavno nazaj postala članica Evropske unije. To je prineslo precej prednosti tudi za tiste, ki se odločajo za kampiranje na Hrvaškem ali pa za preživljanje dopusta na kakšen drugi način. Na voljo imate zelo pestro ponudbo kampov, predvsem pa so med njimi številni takšni, ki ponujajo zelo širok nabor storitev, ki povečujejo udobje gostov.

Če se odločate za kampiranje na Hrvaškem, potem izberite kamp, ki ima takšno lego, ki vam najbolj ustreza. Sem spada oddaljenost od obale in do okoliških mest. Tisti, ki imate radi bolj samotarsko preživljanje dopusta, obiščite kakšen kamp, ki se nahaja dlje od mesta in turističnih središč. Posebej pomembno je, da ko izbirate kamp za kampiranje na Hrvaškem, pogledate njegovo ponudbo. Za starše z otroki je pomembno, da so dostopni bazeni in razne animirane prireditve. Obiskovalci, ki so bolje športno razpoloženi, pa bodo želeli možnost izposoje koles, surfov, vodnih skuterjev, teniška igrišča, igrišča za nogomet in košarko itn. V to ponudbo spada tudi možnost organiziranega potapljanja. Moderna ponudba kampov je široka, kar je še dodaten razlog za kampiranje na Hrvaškem. Poleg najlepše obale v Evropi in odlične ponudbe po ugodnih cenah, imate še nešteto drugih možnosti, kako preživeti prekrasen dopust.

Več informacij najdete tukaj

Zavarovalnica v Sloveniji

Zavarovalnica je pojem za ustanovo, ki se ukvarja s sklepanjem zavarovanj, zavarovalništvo pa je pojem za gospodarsko dejavnost. Zavarovanje pomeni ustvarjanje gospodarske varnosti z izravnavanjem gospodarske nevarnosti ob pogoju uresničevanaja zakona velikih števil. Zavarovanec prenese s splačilom premije tveganje nastanka škode na zavarovalnico, s čimer doseže varnost svojega poslovanja. Glavna dajatev zavarovalnice je izplačilo škode, njena temeljna storitev pa ustvarjanje gospodarske varnosti. Najpomembnejša storitev zavarovalnice je trajno zagotavljanje, da bo morebitna škoda v času trajanja določenega zavarovanja nadomeščena z zavarovanjem, pri čemer mora biti izpolnjen razlog, ki je opredeljen v zavarovalni pogodbi.

Zavarovalno razmerje vključuje več udeležencev, in sicer je tu zavarovalnica, zavarovanec, to je oseba, ki je sklanila pogodbo z zavarovalnico, zavarovalno pogodbo in na koncu upravičenca, ki je upravičen, če do tega pride, do izplačila zavarovalnine. Cena oziroma znesek zavarovanja, ki ga mora vsak zavarovanec po pogodbi plačati, se imenuje zavarovalna premija. To je plačilo za varnost, ki jo zavarovalnica nudi svojim zavarovancem. V Sloveniji imamo kar nekaj zavarovalnih in pozavarovalnih družb in zavarovalnic. Med zavarovalnicami, ki ponujajo različne možnosti sklenitve zdravstvenega zavarovanja je največja zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, tu pa sta iz zdravstvenega področja zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica. Vzajemna je specializirana in hkrati največja zavarovalnica za prostovoljna zdravstvena zavarovanja v Sloveniji. S svojo dejavnostjo zagotavlja dopolnitev in nadgradnjo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje imajo v Sloveniji sklenjeno vsi ljudje, a žal ne pokrije vseh stroškov, ki nastanejo med samo zdravstveno ali zobozdravstveno oskrbo. Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, ki deluje po načelu vzajemnosti ima možnost za sklenitev naslednjih zavarovanj; prostovoljna zdravstvena zavarovalnica za doplačilo, prostovoljna zdravstvena zavarovanja za večji obseg pravic, nadstandardno zavarovanje A, nadstandardno zavarovanje B, zavarovanje za tujino in z medicinsko asistenco ter vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje pod določenimi pogoji. Zavarovalnica je ustanova, v kateri sklenemo zavarovanje, kar lahko naredimo z osebnim obiskom ali na spletu.