Prevajanje filmov in nekatere težave

Prevajanje filmov je zelo prevajalska zvrst, ki ima zelo svojevrstna pravila. Če pomislimo na to, koliko besedila se znajde v trenutku na zaslonu in koliko dejansko povedo igralci na filmskem traku, lahko hitro opazimo, da je teksta veliko manj kot izgovorjenih besed. Prevajanje filmov ne more biti v razmerju ena proti eni glede na izgovorjene besede, ker je preprosto na zaslonu vedno premalo prostora. Nekateri jeziki, kot je recimo španski jezik so govorjeni na izjemno hiter način. Če bi prevajalec hotel prevesti popolnoma vsako besedo, bi lahko v že 3 sekundnem intervalu zapolnil celoten zaslon z besedami. Takšno prevajanje filmov pa bi vodilo v to, da bi bili filmi ne gledljivi. Druga možnost bi bila, da bi besedilo iz zaslona izginjalo tako hitro, kot bi bili stavki izgovorjeni, vendar pa bi gledalci ne utegnili prebrati. Gledalci se namreč precej razlikujejo po sposobnosti hitrega branja in prav je, da prevajanje filmov upošteva počasnejše bralce ali pa hitrost povprečnega branja.

Prav zato je pomembno, da prevajanje filmov poteka na zelo ekonomičen način. Prevajalec mora uporabiti čim manjše število besed, pri tem pa mora ustvarjati takšne besedne zveze in izbirati takšne pojme, ki čim bolje opišejo pomen. Pri tem je potrebno upoštevati tudi to, da že veliko prispeva k izgradnji pomena tudi sama filmska slika. Izrazi na obrazih igralcev, barva in ton glasu, pogledi med igralci in drugi filmski elementi precej pripomorejo k temu, da čeprav je prevajanje filmov besedno skopo, lahko gledalec še vedno razume celoten pomen, ki ga film sporoča v originalnem jeziku.

Vsekakor pa prevajanje filmov zahteva posebne veščine, ki jih prevajalec pridobi z izkušnjami. Tisti, ki prevajajo filme, morajo film dobro poznati, večkrat ga morajo pogledati, da lahko pripravijo zares dobro besedilo. Sprotno prevajanje filmov skoraj vedno daje precej slabe rezultate, ki postanejo takoj jasni tistim, ki poznajo originalni jezik.

Preberite več

Kdo plačuje za prostovoljno zavarovanje

Prostovoljno zavarovanje je mogoče v Sloveniji skleniti pri eni izmed zdravstvenih zavarovalnic. Posamezniki lahko izbirajo med Triglavom, Vzajemno in Adriatic Slovenico. Premije, ki jih morajo plačevati, so povsod enake, tako da iz tega vidika je izbira skorajda povsem odvisna le od osebnega okusa ali zaupanja v določeno zavarovalnico. Pri tem sicer ni potrebno skrbeti, saj s tem, ko je prostovoljno zavarovanje poravnano, ne glede na to pri kateri zavarovalnici, zavarovancu ni potrebno doplačevati za zdravstvene storitve.

V Sloveniji je prostovoljno zavarovanje za mladoletne urejeno prek enega izmed staršev. Vendar pa se stvari popolnoma spremenijo takoj, ko oseba postane polnoletna. Od takrat je potrebno za prostovoljno zavarovanje posebej poskrbeti, saj v primeru, da oseba ni dodatno zavarovana, izgubi pravico do popolnega finančnega pokritja zdravstvenih storitev. V primeru, da se oseba, ki je postala polnoletna, še naprej šola, potem je lahko do 26. leta zavarovana prek enega izmed staršev.

V takšnem primeru mora oseba priskrbeti potrdilo o vpisu, ki ga starš izroči delodajalcu ali pa ga nese na center za socialno delo. kar osebno. V primeru, da oseba izgubi status dijaka ali pa študenta, potem mora za prostovoljno zavarovanje poskrbeti sama. Prav tako mora oseba za prostovoljno zavarovanje poskrbeti sama, kadar dopolni 26 let. To velja tudi v primeru, da ima še vedno veljaven status dijaka ali pa študenta, 26. leto je mejnik, po katerem zdravstveno zavarovanje ni več možno v obliki družinskega člana. K temu lahko dodamo, da zakonski par, v katerem je ena oseba zaposlena, druga pa ni, lahko nezaposlena oseba koristi obvezno zdravstveno zavarovanje prek svojega partnerja, vendar pa to ne velja za prostovoljno zavarovanje.

V zadnjem času vse večji delež zdravstvenih storitev krije prostovoljno zavarovanje, tako da navkljub imenu se prav vsakomur, ki ni v rednem delovnem razmerju splača, da ga ima, saj mora sicer sam doplačevati večino zdravstvenih storitev.

http://www.vzajemna.si/

HIPERTENZIJA

Hipertenzija ali zvišan krvni tlak je bolezen, ki jo je treba zdraviti kljub temu, da bolniku ne povzroča zdravstvenih težav. Če bolezni ne zdravimo je verjetnost za možgansko kap, odpoved ledvic ali drugih zdravstvenih zapletov večja kot sicer. Krvni tlak zagotavlja, da je pretok krvi v ožilju dober in da telo in organi dobivajo zadostno količino kisika ter hranilnih snovi, ki so potrebne za normalno delovanje. Višina krvnega tlaka se ves čas spreminja in je odvisna predvsem od telesne aktivnosti. Tako je krvni tlak podnevi ponavadi višji, med spanjem pa se zniža. Njegovo višino določata višja vrednost ali sistolični tlak in nižja vrednost oziroma diastolični tlak. O hipertenziji govorimo kadar je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mmHg. Zakaj do hipertenzije prihaja ni znano, obstajajo pa načini za uravnavanje krvnega tlaka, ki ga je treba znižati na normalno vrednost. Ker gre za bolezen, ki nima nobenih stranskih učinkov, jo lahko prepoznamo le z rednim merjenem krvnega tlaka, pa naj bo to pri osebnem zdravniku ali sami doma. Hipertenzije ne zdravimo le z zdravili, ampak je zelo pomemben tudi zdrav način življenja ter uravnotežena prehrana. Osebe z zvišanim krvnim tlakom se morajo tako izogibati preveč slani hrani, zmanjšati čezmerno težo ter se odpovedati alkoholu in kajenju. Priporočljiva je redna telesna vadba, kar pomeni vsaj 30 minut trikrat ali štirikrat tedensko. Z redno vadbo se bo krvni tlak znižal, pacient pa bo imel tudi boljši nadzor nad svojo težo in se bo boljše počutil.

HIPERTENZIJA
Pogostost hipertenzije oziroma povečanega krvnega tlaka s starostjo narašča in srčno-žilne bolezni so glavni razlog smrti oseb stzarejših od 65 let po celem svetu. Zato zdravniki priporočajo zdrav način življenja, ki pomeni izogibanje alkoholu, prenehanje s kajenjem, zdrava in uravnotežene prehrana ter redna telesna aktivnost. Z vsemi temi dejavniki namreč močno vplivamo na višino krvnega tlaka. O povečanem krvnem tlaku oziroma hipertenziji govorimo kadar je krvni tlak nad 140/90 mm Hg oziroma nad 140 in pod 90 mm Hg. Gre za bolezen, ki jo je potrebno zdraviti, da bi se izognili posledicam kot je možganska kap, odpoved ledvic in srčno-žilne bolezni. Zdravljenje zahteva spremembo življenjskih navad, zdravnik pa lahko predpiše tudi zdravila, kadar se po več mesecih upoštevanja navodil za zdravo življenje, krvni tlak ni znižal. Na hipertenzijo lahko vplivamo tudi z različnimi vitamini in minerali ter izvlečki iz narave. Redno uživanje česna naj bi zniževalo previsok krvni tlak, tega pa se lahko uživa v njegovi naravni obliki ali kot kapsule z njegovim ekstraktom. Za nadzorovanje hipertenzije je priporočljiva tudi uporaba ribjega olja z maščobami omega-3, medtem ko je med minerali najbolj pomemben magnezij. Gre za bolezen, ki v razvitem svetu prizadene vsako četrto osebo in ker povišan krvni tlak ne povzroča slabega počutja ali zdravstvenih težav, je priporočljivo redno merjenje krvnega tlaka in zdrav način življenja. Krvni tlak lahko zmeri osebni zdravnik ali pa ga merimo sami doma z lastnim merilcem.

http://fidimed.si

Rider sandali – moda in udobje

Rider sandali so bili oblikovani v Braziliji in sicer že leta 1986. Dandanes je ta blagovna znamka v Braziliji že tako razširjena in priljubljena, da ljudje ne rečejo, da si obujejo sandale, ampak da si obujejo Rider. Sandali Rider so oblikovani z mislijo na poletje, plaže, sonce, zabavo in predvsem sproščenost. Gre za modno oblikovano obuvalo, ki je tako udobno, da si ga tisti, ki ga imajo, nočejo nikoli sezuti. Rider sandali so ergonomsko oblikovani, kar pomeni, da je oblika skladna s fiziologijo stopala in mehaniko človeške hoje. Mnogi sandali manj kakovostnih blagovnih znamk so takrat, ko si jih nekdo pomeri, udobni. Vendar žal izkušnje kažejo, da se udobnost sandalov izkaže šele po daljšem času uporabe. Da bi ugotovili, če je določen sandal res udoben in primeren za daljše sprehode, morate to preizkusiti na lastnih nogah. Izkaže pa se, da ceneni sandali hitro pustijo svojega lastnika na cedilu.

Rider sandali imajo tradicijo, ki ji lahko zaupamo. Njihova popularnost in razširjenost je garancija za to, da Rider sandali poskrbijo za varen in udoben korak. Sicer drži, da so izdelani z mislijo na plažo in poletne radosti, vendar pa jih mnogi uporabljajo tudi za druge dejavnosti. Videli boste, da ko enkrat obujete Rider sandale, jih ne boste želeli nikoli več sezuti. Tudi ko bo poletja konec in bo zunaj pritisnil mraz, si boste želeli uporabljati Rider sandale.

Vendar pa razloga za takšno priljubljenost Rider sandalov ne moremo pripisati le njihovi udobnosti. Že od osemdesetih let dalje, ko je Rider pričel izdelovati sandale, so imeli vizijo, da izdelajo sandale, ki so estetski. Ljudje pač prisegajo na modo in trende, zaradi česar so se odločili, da bodo njihovi sandali nekaj posebnega. Posebne kombinacije barv, poslikav in potiskov ustvarijo dinamičen videz, ki ga lahko kombinirate z drugimi oblačili in s tem ustvarite svoj lastni poletni stil.