Kako naročiti prevod različnih besedil?

 V nadaljevanju se boste seznanili s tem, kako naročiti prevod, da boste s končnim izdelkom čim bolj zadovoljni. Najbolj pomembno je, da izberete najboljšo prevajalsko agencijo. Preden pa vprašate, katera je, morate upoštevati, da je kakovost agencije odvisna predvsem od njenih referenc. Če je prevajalska agencija veliko sodelovala z energetskimi podjetji, potem je to lahko ena boljših na področju prevajanja tovrstne tehnične in strokovne literature. Če vas torej zanima, kako naročiti prevod, ki bo najboljši za vaše potrebe, potem morate jati tisti prevajalsko agencijo, ki ima čim več referenc pa področju, ki ga pokriva besedilo za katerega želite izdelati prevod. Bolj kot je originalno besedilo tehnično, bolj je pomemben ta vidik, ki ga pravkar omenjamo.

 

Naslednji pomembni poudarek pri odgovoru na vprašanje, kako naročiti prevod, je sodelovanje med prevajalsko agencijo oziroma njenimi prevajalci in naročnikom prevoda. Ne sme vas zanimati le tehnični vidik vprašanja, kako naročiti prevod, ampak tudi kvaliteta komunikacije. Če želite zagotoviti najboljši možni prevod za svoje stranke ali poslovne partnerje, potem morate nadzorovati delo prevajalcev. Profesionalni prevajalci so vedno pripravljeni prisluhniti potrebam in dodatnim zahtevam svojih strank. Če ste strokovnjak iz področja za katero je bilo pisano originalno besedilo, potem je najbolje, da vi opravite strokovni pregled besedila. Kako naročiti prevod, kadar niste strokovno podkovani? Tu se star nekoliko zakomplicira. Od prevajalcev ne morete pričakovati, da so strokovnjaki iz vsebin, ki jih prevajajo. Vendar če želite strokovni pregled, morate najeti zunanjega strokovnjaka, to pa seveda poveča stroške celotnega procesa. In kako naročiti prevod, da bo strošek čim nižji? V tem primeru bo to zelo težko, kajti več kot je strokovnjakov, ki sodeluje okrog enega prevoda, višji bodo njegovi stroški.

 

Sicer pa je odgovor na vprašanje, kako naročiti prevod preprostega besedila tudi sam sila preprost. Nezahtevno besedilo lahko prevedete tudi sami, poskrbite le za to, da vam ga nekdo lektorira.

 

Več na spletni strani.

Kaj je lahko vzrok za boleče grlo?

Boleče grlo je neprijetnost, ki vsaj enkrat doleti vsakogar izmed nas. Le kdo ne pozna bolečine pri požiranju, neprijetnega praskanja, skelenja in pekočega občutka v žrelu in nenazadnje tudi hripavega glasu, ki nam še kako povzroča težave. Lahko nas doleti v tako rekoč vsakem letnem času, a je vseeno nekoliko bolj pogosto v hladnem obdobju leta. Velikokrat se zgodi, da ko rečemo, da nas boli grlo mislimo na žrelo. Žrelo in grlo sta dve različni anatomski strukturi. Žrelo leži takoj za jezikom in je v bistvu stičišče prebavne in dihalne poti, grlo pa leži nekoliko nižje in je organ, ki proizvaja glas. Boleče grlo je lahko posledica virusne in bakterijske okužbe, povzročitelji so lahko virusi, ki povzročijo prehlad in gripo. Poleg pekočih bolečin sta pri virusnih vnetjih navzoča še občutek suhe sluznice in predvsem bolečine pri požiranju. Boleče grlo je lahko tako posledica vnetja.

Če je vnetje virusno ali je bakterijsko ni mogoče vedno ugotoviti na prvi pogled, zato zdravnik napoti bolnika na mikrobiološke preiskave in na pregled krvi. Pri bolečem grlu velikokrat v trenutku pomislimo na angino in že odhitimo po antibiotike ali v prvo lekarno po vse mogoče in nemogoče pripravke. Vendar je pomembno, da se ve, da vsaka bolečina v grlu le ni angina. Včasih je govora tudi o vnetju žrelne sluznice, ki je največkrat reakcija na okužbo z virusi in je odziv na vlažen in na hladen zrak. Velikokrat je boleče grlo zgolj začetek navadnega prehlada, kar zaznamo kot pekoč občutek, praskanje v žrelu in kot boleče požiranje, ki jih lahko spremljajo kihanje, kašlanje, izcedek iz nosu, zmerno povišana telesnatemperatura ter splošna utrujenost. V takšnem primeru je zdravljenje usmerjeno le na lajšanje težav, saj zdravil, ki bi delovala na viruse ni. Boleče grlo lahko blažimo s antiseptiki in lokalnimi anestetiki.

Več najdete tukaj

Novodobni čarovniški triki – triki z kartami

Umetnost čarovniških trikov je človeštvu znana že tisočletja. Prve trike so čarovniki kazali že v starem Babilonu, eden najstarejših trikov je sigurno trik z žogicami in kozarci, kjer mora gledalec slediti trem žogicam, ki jih čarovnik spretno skriva pod kozarci.

Stereotip čarovnikov je bil vedno starejši moški, oblečen v frak, imel je čarovniško palico, na glavi pa mu je čepel visok cilinder, iz katerega je običajno potegnil zajca. Običajno so bile čarovniške predstave na odrih, kjer je čarovnik zlahka skril številne stvari pred občinstvom.

Nič več.

Novodobne čarovnije so se prenesle predvsem na ulice, kjer prevladujejo triki s kartami. Mladi čarovniki naključno izbranim ljudem kažejo nerazumljive iluzije, ki ob pravi predstavitvi ljudi očarajo za večno. Pa tudi čarovniki niso oblečeni v drage frake, ampak nosijo navadna oblačila, da bi se čim bolj približali navadnim ljudem. Novodobno čarovništvo trike resnično predstavi prav pred očmi gledalcev, nobenih ogledal in dimnih zaves, ki bi zakrivala pogled.

Seveda je za zahtevnejše trike potrebno ogromno vaje, zato ne mora biti vsak čarovnik. Dobri čarovniki imajo za sabo leta vaje, najboljši desetletja. Potrebno je veliko potrpljenja, veliko nastopanja pred ogledalom. A na koncu je vse delo vredno truda. Čarovništvo je zabavljaška umetnost, ki se je razvila predvsem zato, da bi očarala ljudi. In če so ljudje vidno ponoreli zaradi prikazanega trika in si ga nikakor ne morejo razložiti, je cilj dosežen.

Na koncu je potrebno povedati še to; če vas na ulici ustavi fant, ki bi vam pokazal kakšen trik s kartami, se pustite očarati, kajti očarani boste.

TS

Toplotna in požarna zaščita objekta

Zavedanje o pomembnosti fasadne izolacije zadnje čase krepko narašča. V današnjih časih bo namreč vsak investitor, ki ima nekaj znanja in vesti, težil k energijsko varčni hiši. Smisel sicer ni samo varčevanje energije z vidika lastnih stroškov, ampak je pomembno ohranjanje okolja in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Danes se najpogosteje pojavlja kontaktni tankoslojni fasadni sistem. Podjetje Knauf Insulation vam nudi dva tipa toplotnih in protipožarnih izolacij, ki so namenjene kontaktnim fasadam. Oba tipa izolacije, ki jih ponuja omenjeno podjetje, pa imata razred odziva na ogenj A1.

Pri izolaciji je pomembna debelina izolacije in vrsta izbranega materiala, saj je izolacija bistveni element doseganja nizkoenergijskega režima objektov. Pomemben vidik izolacije pa je tudi negorljivost, saj taka izolacija naredi objekt bistveno bolj požarno varen. Knauf Insulation za nizkoenergijske hiše priporoča debelino izolacije 16-20 cm pri zunanji steni, 30 cm toplotne izolacije za poševno streho ter 10-14 cm izolacije za tla.

Toplotna izolacija mora imeti dobre toplotnoizolacijske lastnosti. Knauf Insulation vam na tem mestu priporoča 20-30 cm debeline izolacije za zunanjo steno, 30-40 cm debelo izolacijo pri poševni strehi in za tla izolacijo debeline 14-20 cm. Kot smo že omenili, je pomembna požarna varnost. Negorljiva izolacija na fasadi v primeru požara lahko bistveno upočasni njegovo širjenje in seveda tudi pridobi dragoceni čas za evakuacijo stanovalcev in reševanje premoženja.

In zakaj bi izbrali kameno volno Knauf Insulation za vašo fasado? Kamena volna vam nudi izjemne toplotno izolacijske lastnosti in vam tako omogoča prihranek velike količine energije, je negorljiva, hkrati pa je tudi naraven izolacijski material, ki bo vaši hiši omogočil dihanje. Objekt boste tudi zvočno zaščitili, vaša fasada pa bo kompaktna in trajna. Za izbiro fasade in izolacije si vzemite čas.

Epson kartuše, dosegljive prav vsakemu potrošniku

Epson kartuše, dosegljive prav vsakemu potrošnikuso narejene tako, da kar se da najbolje delujejo z vašim Epson tiskalnikom. Na tržišču lahko kupite originalne in kompatibilne Epson kartuše. Kompatibilne kartuše Epson so prilagojene tipu določenega tiskalnika in vsebujejo najkvalitetnejša črnila, ki omogočajo enako kakovost tiska, kot jo omogočajo originalne Epson kartuše. Epson ne zagotavlja kakovosti in ne zanesljivosti črnila v kompatibilnih in v neoriginalnih kartušah. Epson kartuše sodijo v sam vrh, kar se tiče kakovosti, saj je Epson ena izmed najstarejših blagovnih znamk na trgu tiskalnikov. Dolgoletne izkušnje, predvsem pa to, da so bili pri Epsonu vodilni pri ustvarjanju trendov v industriji tiskanja, daje znamki kredibilnost, na podlagi katerih ohranjajo svoj tržni delež. Pri ponarejenih Epson kartušah je namreč kar nekaj dejavnikov tveganja, kot so slab in nekakovosten tisk in manjše število natisnjenih strani.

Velikokrat se namreč zgodi, da boste na tržišču kupili neoriginalne Epson kartuše, ki sploh ne bodo delovale ali pa se bodo prehitro pokvarile. Neizviren izdelek lahko namreč pomeni slabo in predvsem nestanovitno kakovost tiskanja. Tudi pri testih, ki so jih izvedli nekateri strokovnjaki, je bilo ugotovljeno, da so pri uporabi neoriginalnih kartuš s tiskalnikom Epson naleteli na nekaj kar velikih težav. Pri Epsonu namreč obstaja težava, saj ne dopušča nadaljnjega tiskanja, ko enkrat začne opozarjati na prazno kartušo. Namen je namreč čim bolj zaščititi tiskalno glavo, saj je tiskanje s praznimi Epson kartušami zelo nepriporočljivo. Uporabnikom, ki tiskajo manj in predvsem tistim, ki imajo v lasti nove tiskalnike, ki so še v garanciji, se vseeno priporoča, da se vsaj na začetku držijo nakupa originalnih Epson kartuš, ki jih lahko dobijo v številnih ugodnih spletnih trgovinah. Za popolno in kar se da najboljše delovanje Epson kartuše bodite pozorni, da se ne boste dotikali čipov ali kontaktov, saj se vam prav lahko zgodi, da boste poškodovali elektronike.

Uporaba dude ima svoje privržence in nasprotnike

Dude so za mnoge starše iznajdba, brez katere preprosto ne morejo, spet za druge pa zlo, ki bi ga bilo treba kar pozabiti, še preden ste ga svojemu otroku sploh kupili. Tako se mnenja strokovnjakov in mnenja staršev med seboj močno razlikujejo o tem ali je duda sprejemljiva ali ne. So takšni, ki se jim zdi, da jim duda prihrani veliko časa, predvsem pa veliko energije, spet drugim se zdi, da ima duda več slabih, kot dobrih strani. Ker jasnega odgovora ne boste našli kar tako, se boste pač morali znajti sami in seveda po občutku. Veliko je razlogov, zakaj se starši odločijo, da bodo svojemu otroku ponudili dudo, v prvi vrsti je ta, da duda otroka pomiri, z dudo lahko otroka zamotite in s tem pridobite nekaj časa, medtem, ko mu pripravljate stekleničko ali morate opraviti kaj drugega. Vašemu otroku lahko uporaba dude daje večjo svobodo, vam pa več svobode. Nekateri otroci se že rodijo z bolj izrazitim sesalnim nagonom, kot drugi in že ob rojstvu sesajo svoj palček ali celo dlan. Veliko težje boste svojega otroka odvadili od dude, kot od sesanja palca. Po nekaterih raziskavah je bilo ugotovljeno, da naj bi uporaba dude zmanjšala možnost za smrt v zibki.

In kaj pravijo nasprotniki? Uporaba dude lahko pri novorojenčkih povzroči tako imenovano sesalno zmedo, saj obstajata za sesanje dude in sesanje bradavice različne tehnike. Otrok lahko postane na dudo zelo navezan in nastanejo težave, ko se je morajo odreči. Ker ima otrok vedno polna usta, lahko uporaba dude upočasni razvoj govora. Prav tako naj bi po nekaterih podatkih uporaba dude povzročala pogostejša vnetja ušes. Ko otrok dopolni tretje leto starosti, lahko uporaba dude povzroči nepravilno rast zob. Dude so se razvile iz nuje, vsaka odločitev za ali proti pa ima prednosti in slabosti.

Več si preberite tukaj.

Za napake računovodstva odgovarja podjetnik sam

Za napake, ki jih napravi računovodstvo odgovarja vedno naročnik, vendar večinoma to podjetnik začetnik ne ve. Zato je veliko podjetnikov začetnikov, ki se odloči, da bo njihovo računovodstvo vodil nekdo iz hiše ali pa se odloči za najcenejši računovodski servis, ki še nima veliko delovnih izkušenj. In nek začetnik lahko naredi zelo velike napake in lahko podjetnika ob prvem obisku davčne inšpekcije vrže na kant. Komu zaupati davčno in finančno poslovanje, je potrebno krepko razmisliti. Veliko mladih podjetnikov vidi v računovodstvu nepotrebno zlo, ki si ga je država izmislila samo da pobira denar in ne vzamejo to dejavnost resno.

Podjetnik odgovarja sam za napake račonovodstva.

Krivično je, če mora podjetnik za napako, ki jo napravi računovodstvo plačati sam, vendar taka je zakonodaja in tega podjetnik ne more spremeniti. Zato se mora pozanimati za reference o nekem računovodskem servisu preden se za njega odloči. Priporočljivo je tudi, da si izbere računovodstvo na podlagi poznanstev. Davčni inšpektor bo kaznoval lastnika podjetja za vse napaki, ki jih naredi računovodski servis. Lahko seveda vloži tožbo, vendar to tako veliko stane, da si redkokateri podjetnik to privošči. Nekdo, ki že mora plačati kazen si težko privošči dobrega in dragega odvetnika. Ko si izbiramo, kdo bo vodil finančno poslovanje našega podjetja, ni najbolj pomembno koliko stane ta storitev, vendar kdo nam bo to vodil, kakšna je izobrazba računovodje, kakšne so njegove delovne izkušnje, kolikokrat so že naredili napake in ali je bilo podjetje zaradi njihovih napak kaznovano. Pomembno je tudi ali ima računovodski servis zavarovano strokovno odgovornost. S tem so napake, ki jih oni naredijo plačane s strani zavarovalnice z vsemi zamudnimi obrestmi vred.
Še več na to temo si preberite tukaj.
Skratka zelo pomembno je, da podjetnik krepko razmisli komu bo zaupal finančno poslovanje podjetja, kdo bo njegov partner in temu področju mora posvetiti veliko pozornost. Z davčnimi uradi se ni za neodgovorno obnašati. Neodgovorne delo velikokrat nekoga veliko stane.

Cardistry

CARDISTRY // Card Flourishing – Virtuoso Test Room

(to flourish = ang., pomeni cveteti)

Cardistry je dokaj nova smer umetnosti, kjer človek pokaže kako spreten je s kupčkom 52 navadnih igralnih kart.

Smer se je prvič začela pojavljati na ulici, kjer so ulični čarovniki na spreten način mešali karte in tako zmedli opazovalce. Od tam naprej pa je šlo samo še navzgor. Danes po celem svetu mladi kažejo svoje sposobnosti manipuliranja kart in širijo to novo umetnost. Smer se je povsem odcepila od čarovniških trikov z kartami, kar pomeni, da čarovnik ni ‘flourisher‘ in tudi ravno obratno.

Pri umetnosti gre predvsem za vizualni učinek, ki ga prikaže nastopajoči. Za dober efekt pa je potrebno izjemno veliko vaje in potrpežljivosti. Če hočeš postati dober flourisher, je treba vaditi vsak dan, neprestano imeti karte v rokah in ponavljati vzorec. Za odličnost je potrebno več let trdega dela (najboljši imajo za sabo tudi desetletja vaje).

Ampak nenehna vaja se tudi obrestuje. Človek, ki se ukvarja s to umetnostjo ima odlične motorične sposobnosti, precej boljše kot ljudje, ki se s tem ne ukvarjajo. Razvijejo pa se tudi veliko hitrejši refleksi.

Sam se s tem ukvarjam dobrih 6 mesecev in  lahko vam povem iz prve roke, ljudje so navdušeni, ko me vidijo, kako manipuliram karte in ustvarjam različne strukture 🙂

Več o tej novi umetnosti lahko najdete na internetu, lahko pa si preberete tudi tukaj.

Šolski nahrbtniki pri prenašanju bremena

Šolski nahrbtniki spadajo med šolske potrebščine, pri katerih imajo starši največ težav, ko se morajo odločiti, kakšne bodo kupili. Pri tem morajo upoštevati veliko vidikov, ki jih je med seboj precej težko uskladiti. Predvsem je težava v tem, da se odgovorni starši zavedajo, da je pred tem, kakšen je videz, pomembneje, kakšna je funkcionalnost. Tu nastaja največ nestrinjanj med otroki, ki bi radi določen nahrbtnik, ki ima priljubljen motiv, in starši, ki se jim izbrani nahrbtnik ne zdi primeren iz vidika zdravja hrbtenice. Tukaj je seveda potrebno poiskati kompromis. Šolski nahrbtniki, ki otroku na videz ne bodo všeč, niso pametna izbira. S tem, ko ga bo zasovražil, obstaja velika verjetnost, da bo nezadovoljen, ko ga bo prisiljen nositi v šoli. Lahko se zgodi, da se zaradi takšnih razlogov zmanjša tudi motivacija za obiskovanje pouka. Vse šolske potrebščine so v očeh otroka pomembne in povsem običajno je, da se s svojo lastnino otroci močno poistovetijo. Zaradi tega morajo starši poskrbeti, da so šolski nahrbtniki istočasno kakovostni in otrokom všečni.

Kako pa je s kakovostjo? Na kaj morajo biti starši pozorni? Najprej morajo upoštevati telesno višino otroka. Tisti šolski nahrbtniki, ki se slabo prilagajajo hrbtenici otroka, so lahko izjemno škodljivi. Hrbtišče mora biti dovolj čvrsto, da zagotavlja oporo pri prenašanju bremena. Oblika mora biti prilagojena obliki otroškega hrbta, dolžina hrbtišča pa ne sme biti ne predolga in ne prekratka. Če hrbtišče sega nad ramena ali pod spodnji del hrbta, potem je torba zagotovo prevelika. Šolski nahrbtniki morajo zagotavljati tudi primerno nosilnost. Material naj bo nepremočljiv in predvsem čim lažji. Zelo pomembno je, da šolski nahrbtniki sami niso pretežki, saj lahko skupna teža, ki jo predstavljajo šolske potrebščine in šolski nahrbtniki, hitro preraste čez gornjo mejo, ki je še sprejemljiva iz vidika zdravja otrokove hrbtenice. Poudariti velja še to, da se šolski nahrbtniki menjajo skupaj s tem, ko otrok raste.