Obdavčitev depozitov

V primeru, da smo se odločili, da bomo naše prihranke vezali v depozit, pri čemer smo zadovoljni z donosnostjo, ki nam jo je ponudil izračun obresti, moramo pomisliti še na davčni vidik, ki s tem nastopi. Obdavčitev vlog prebivalstva ureja Zakon o dohodnini. Tu velja omeniti predvsem to, da je obdavčitev obresti cedularna, kar pomeni, da so obresti obdavčene samostojno in se zato ne vključujejo v davčno osnovo za dohodnino. V primeru, da je izračun obresti za naš depozit podal vsoto, ki bo večja od 1000 evrov, potem bomo morali plačati davek v višini 20 odstotkov na tisti znesek, ki 1000 evrov presega. To pomeni, da v primeru, ko obresti od depozitov ne presegajo 1000 evrov (to velja za davčno leto 2011), nam ne bo potrebno izpolnjevati obrazca napovedi za odmero dohodnine od obresti. Vsaka banka bo svoje stranke o podrobnostih, ki so povezane z višino obresti in obveznostmi, ki iz tega izhajalo, pravočasno obvestila. Sicer pa je izračun višine obresti, ki jih bomo dobili na depozit, odvisen od zneska vezave, dobe varčevanja in valute varčevanja.

Običajno je, da bo izračun obresti na depozit, ki je vezan za daljše obdobje, podal višji znesek obresti kot bi izhajal iz krajšega obdobja. Tudi takrat, ko se odločamo, da bomo varčevali tako, da bomo vezali naš depozit, je priporočljivo, da aktivno spremljamo razmere na finančnih trgih. Kajti ni samoumevno, da po tem, ko se bo depozit razvezal, ne bi bila druga oblika varčevanja, pod drugimi pogoji, boljša, kar lahko vsakokrat preverimo tako, da opravimo depozit izračun.

Stanovanjski kredit – izračun

  • Hitro in enostavno

Se zanimate za stanovanjski kredit? Izračun lahko opravite kar na spletu. Postopek je izredno preprost in hiter. Vse, kar morate storiti, je, da vnesete dve izmed naslednjih postavk: želeno višino mesečne obveznosti, želen čas odplačevanja in/ali višino stanovanjskega kredita. Izračun bo pokazal tretjo vrednost, na podlagi česar se boste lažje odločili.

  • Izredno natančno

Izračun stanovanjskega kredita, opravljen na spletu, je sicer načeloma zgolj informativne narave, vendar je kljub temu izredno precizen. Dobljeni podatki lahko služijo kot dober pokazatelj vaših dejanskih možnosti za pridobitev stanovanjskega kredita. Izračun vas nič ne stane, lahko pa vam prihrani nepotrebno pot. Zakaj ne bi preverili? Morda pa ste primeren kandidat in se boste lahko že zelo kmalu veselili lastne strehe nad glavo.

  • Kaj sledi?

Po opravljenem spletnem izračunu stanovanjskega kredita ste ugotovili, da bi bila ta možnost kot nalašč za vas in za vaše potrebe (nakup ali obnova nepremičnine). Kaj sedaj? Najbolje bo, da se odpravite do najbližje poslovalnice izbrane banke. Tam bodo še enkrat preverili podatke o vaših finančnih sposobnosti in vam predstavili vse podrobnosti glede omenjenega tipa posojila, čemur lahko v kratkem sledi podpis same pogodbe za najem stanovanjskega kredita. Izračun je tako prvi korak do želenega cilja. Pa srečno!

Človek potuje po svetu, da bi našel tisto, kar potrebuje, in se vrača domov, da to najde. (Thomas Moore)